Proszę o pomoc :)
Ania: hej ; )
pomoże mi ktoś w tych zadaniach .? Proszę

zadanie1.
Oblicz.
a) (3−2
3√2)
3
b) (2
√3+1)
3
c) (
3√3+1)
3
... wiem że trzeba zastosować wzór na sześcian sumy ... no to to obliczyłam w każdym
przykładzie no i nie wiem co dalej

nie za bardzo to umiem obliczyć ; (
PROSZĘ O POMOC !
3 lis 17:10
godzio187: no za trudne to nie jest jak są wyrazy podobne to je łączysz a jak nie to nie

a)
27−54
3√2+36
3√4−16=11−54
3√2+36
3√4
b)
24
√3+36+6
√3+1=20
√3+37
c)
3+3
3√9+3
3√3+1=4+3
3√9+3
3√3
3 lis 17:24
Ania: ok ... ale to są już wyniki ?
3 lis 18:14
godzio187: tak
3 lis 18:16
Ania: ok rozumiem ale skąd się wzięło to: 36
3√4
3 lis 18:19
godzio187: (a−b)3=a3−3a2+3ab2−b3
3*3*2*2*3√2*3√2=9*4*3√4=363√4
3 lis 18:54