matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 28.9.2010
Zadania
Odp.
2
L0Lek:
Witam. Mam do was małe pytanie, pewnie wielu z was zna taką metodę wpisywania symboli "ALT + liczba z klawiatury numerycznej". I tu zaczyna się moje pytanie, czy wiecie może gdzie znajdę
9
pawel:
Bardzo proszę o pomoc w rozwiązaniu tego równania:
6
madzia:
y=|x
2
+x−12| narysuj wykres
1
izka:
100 zł można wypłacić pieniędzmi o takich samych nominałach w różny sposób, ile monet 10 groszowych potrzeba aby wypłacic 100 zł zaproponuj kilka innych możliwości takich wypłat,
3
Kejt:
x
log
y
z
+z
log
y
x
=512
2
john:
oblicz logarytm
2
czekolada:
ma ktoś jakiś sprawdzian z ciągów ( mat.rozszerzona) żebym sobie poćwiczyła
? Prosiłabym wtedy o wrzucenie na np. wrzuc.to , bo zadania ze zbioru przerobilam a chce sie jeszcze
1
ciamajda:
w gdansku kilogram truskawek wynosi 4 zł,a w Płocku 2,50.Cena truskawego w Gdansku jest wyzsza niz w Płocku o...?
1
atex:
proszę o pomoc w dokończeniu zadania
1
Mariolaaaa:
Wymień elementy zbioru A={x∊C: (x+3)(x−1)
2
(4−x) > 0}
1
amigo:
proszę was zróbcie mi taka całkę
3
Aga:
(0,5x8
6
−2x16
4
):7
3
=
1
Rastax:
f(x) = |x|+1 / |x|−1
1
Łukasz:
Wykresy f(x)=4 −log
2
x
3
Gosia:
Cześć wam ! Mam taki problem, mam teraz zastosowanie wzorów skróconego mnożenia. Orientuje się w tym jako tako ale nie rozumiem jak mam rozwiązać poniższe wyrażenie
7
Łukasz:
Wyznacz wzór funkcji wykładniczej wiedząc, że do jej wykresu należy punkt A(−2,4)
4
Longer:
Oblicz pole koła wpisanego w trójkąt prostokątny o bokach długości 15cm,36cm,39cm
4
mambaxD:
Oblicz wartośc wyrażenia:
0
amigo:
x
2
+ 2
∫
dx
√
1−x−x
2
0
Rastax:
wyznacz te wartości parametru m(m∊R), dla których nierówność (m−1)x
2
−2(m+2)x−m+4>0 jest spełniona przez każdą liczbę rzeczywistą x∊(−
∞
, 0> ∪ <2, +
∞
)
0
Proles:
niech zerknie ktoś do Prolesa
proszę
1
Caroline:
W klasie Ib jest 34 uczniów, wśród których: 24 umie jeździć na rowerze, 16 umie pływać, 10 umie jeździć na nartach; w tej liczbie 12 umie pływać i jeździć na rowerze, 5 umie jeździć na
0
żelek 123:
Układy równań Pomożesz mi rowiązać dwa zadania?.
0
Caroline:
W klasie Ia jest 36 uczniów, wśród których: 26 zna j.angielski, 23 zna j.francuski i 24 zna j.rosyjski. Czy w klasie Ia jest uczeń, który zna wszystkie trzy języki?
1
Caroline:
Na parkingu mającym 35 miejsc wszystkie miejsca są zajęte przez ople lub przez niebieskie samochody. Wiedząc, że jest tam 15 opli i 27 samochodów niebieskich oblicz, ile niebieskich
0
Caroline:
Do sumy zbiorów A i B należy 9 elementów, do części wspólnej A i B należą 4 elementy, natomiast zbiór B−A ma 3 elementy. Po ile elementów mają zbiory A i B?
2
kaka:
Na trasie Katowice ,Kraków jadąc samochodem odczytujemy wskazania pręndkości 80 km/h, 70 km/h,0km/h, 120 km/h, 40 km/h, pokonujemy drogę 180 km w ciągu 3,5 h , oblicz średnią predkość
0
Caroline:
Podaj przykład dwóch zbiorów A i B takich, że zbiór A ma 5 elementów, zbiór B ma 7 elementów, a zbiór A∩B ma 2elementy. Ile elementów należy do zbioru A∪B?
3
**pomooocyyyy***:
Oblicz pole trapezu ABCD o długości AB jeśli kąty ostre wynoszą 60 i 45 stopni.
0
Caroline:
Podaj przykład dwóch zbiorów A i B takich, że zbiór A ma 4 elementy, zbiór B ma 5 elementów, a zbiór A∪B ma 6 elementów. Ile elementów należy do zbioru A∩B?
4
Iwona:
proszę o pomoc w zapisaniu funkcji w postaci funkcji kanonicznej.
2
Ari:
Pomocy
przekształć funkcje kwadratowa do postaci ogólnej gdy:
13
Proles:
A B C D
3
bella 123:
Pliska pomóżcie mi rowiązać pare zadań. Wszystkie z zastosowaniem układów równań liniowych.
8
Rastax:
Dla jakich wartości parametru m(m∊R) rozwiązania równania (m−2)x
2
− 3(m+2)x + 6m=0 mają różne znaki?
6
smmileey:
Siema, problem jest następujący:
1
Jędrzej:
Mam do zrobienia kilka zadań ze wzorów skróconego mnożenia. Wyniki znam, chodzi mi raczej o metodę rozwiązywania, i o ile z pierwszymi 3 podpunktami sobie poradziłem to następne są już
2
D.:
zad. Rozwiąż równanie macierzowe A*X*A
T
=2A gdzie A= |3 5|
3
eselle:
Ładnie proszę, czy ktoś mógłby sprawdzić czy zadanie jest dobrze zrobione
5
Biały:
Ile to sie równa
5
julijka1122:
1. funkcja kwadratowa f dana jest wzorem f (x)=x
2
+2x−3 a.znajdź jej postac ka noniczna ,b)oblicz miejsca zerowe c)naszkicuj wykres d) odczytaj z
3
Kasia:
Pomocy:...( Po prostu rozwiązać równania i nierówności tak niewiele a tak wiele, jak ktoś by mógł to niech
2
eselle:
Ładnie proszę, czy ktoś mógłby sprawdzić czy zadanie jest dobrze zrobione
3
cola:
hhhhhhhhhhhhhhhhheeeeeeeeeeeeeeeeeejjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj
?
17
Jasper:
Ha! mam problem z funkcją wykładniczą:
1
Ola :
Błagam pomóżcie! podobieństwo czworokątów jak to rozwiazac?! obrazem czworokata ABCD w podobienstwie o skali k , k>0 jest czworokat A1B1C1D1. O ile procent
0
Ola :
POMOCY Ola : PODOBIEŃSTWO CZWOROKATOW
4
Kamil:
Proszę o pomoc w trudnym zadaniu, nie mam pojęcia jak to rozwiązać Gospodyni zebrała jajka w kurniku. Może zapakować te jajka do pojemników po 6 jajek albo po 10
2
Ania1213:
Oblicz :
3
√
−16
/5
3
√
2
−
3
√
−24
/
3
√
−3
0
Ola :
POMOCY PODOBIEŃSTWO CZWOROKATOW obrazem czworokata ABCD w podobienstwie o skali k , k>0 jest czworokat A1B1C1D1. O ile procent
0
waldi15:
na zbudowanie pudelka w ksztalcie graniastoslupa prawidlowego czworokatnego zuzyto 288cm2 papieru z czego 48cm2 na podstawy. oblocz objetosc tego pudelka
1
miki20:
Dwa okręgi styczne zewnętrznie są jednocześnie styczne wewnętrznie do trzeciego okręgu o promieniu r=7 cm. Środki tych okręgów wyznaczają trójkąt O1 , O2 , O3. Oblicz obwód tego
0
edekk1:
podstawą graniastosłupa prostego jest romb, ktorego przekatne maja dlugosci 6 i 8. przekatna sciany bocznej ma dl 13. oblicz pole powierzchni calkowitej tego graniastoslupa
1
konrad509:
2
3
x
− 8*2
2
x
− 4*2
−
x
+ 32 < 0
1
maja:
Proszę o pomoc
Zad. 1)wyznacz pierwiastki wielomianu w(x)=x(x+3)(x−2)
1
Maxi:
skonstruuj styczne do okregu o(0,r) poprowadzone z punktu P odleglego od srodka okregu o 3r.
0
Ola :
PODOBIEŃSTWO CZWOROKATOW
3
mambaxD:
Proszę o sprawdzenie!
Treść jest następująca:
1
miki20:
:::rysunek::: 3=7
1
pomocy..!:
6
Patka:
a) f(x)=x
2
b) f(x)=2x
2
2
Mała < 3:
a) Litr oleju waży 0,92kg. Ile waży 2,5 litra oleju ? b) Ile waży litr rtęci, jeśli 7 litrów waży 94,5 kg ?
2
jestescieWIELCY:
Przy zadaniu na obliczanie dł. krawędzi czworościanu zastanawiam się czy nie ma błędu:
3a
2
H
2
+
= a
2
9
10
Ania:
mam takie przyklady:
5
skóra:
Ciąg an jest ciągiem dłuości przekątnych sześcianów o krawędziach długości n{p}2. Wobez tego: a. an=2n
3
√
2
1
Ola:
Na trapezie opisano okrąg o promieniu długości 13 cm. Środek tego okręgu znajduje się wewnątrz trapezu, w odległości 12 cm od krótszej podstawy i 5 cm od dłuższej podstawy. Oblicz długości
7
Bolek:
Maszyna A może wykonać pewną prace o 5h krócej od B. Obie maszyny razem wykonują prace w czasie 6 godzin. Po 2h wspólnej pracy maszyna A wyłączona. Ile godzin po włączeniu maszyny A musi
1
Ola :
Proporcja ! Prosze o obliczenie !
0
Ewa:
Notacja wykładnicza:zapisz w postaci notacji wykładniczej. a) prędkość światła w wodzie jest mniejsza niż w próżni, wynosi 225 000 000m/s
0
LOL:
Ze zbioru liczb {1,2,3,4,5,6,7} losujemy 2 razy po jednej liczbie: a)ze zwracaniem
1
jolka:
rzucamy kostką 4 krotnie.Wyrzucone liczby oczek są kolejnymi cyframi liczby 4 cyfrowej,ile spośród otrzymanych w ten sposób liczb jest :
4
Ewa:
Porównaj podane liczby: a)
√
46
i
√
7
1
maturzysta:
Oblicz długość przeciwprostokątnej trójkąta prostokątnego, którego obwód jest równy 70cm, a pole wynosi 210cm2
1
Ewa:
Zapisz w postaci jednej potęgi: 0,5* 0,5
4
, (−2)
1
6:(−2)
8
2
Kasia:
Na kwadracie opisano okrąg. Oblicz długość boku kwadratu, jeśli łuk tego okręgu pomiędzy dwoma sąsiednimi wierzchołkami kwadratu ma długość π cm.
0
miki:
1.Wypisac wszytkie podzbiory zbioru a) A= {a}
2
Ewa:
Jakie liczby spełniają jednocześnie obie poniższe nierówności?
0
Ewa:
Na początku pewnego bardzo ważnego zebrania było o 5 kobiet więcej niż mężczyzn. Po piętnastu minutach przyszli jeszcze spóźnieni Pan Józio i trzy panie z księgowości. Wtedy
39
glab matematyczny:
Zad1.Prosta k jest styczna do okręgu o równaniu x2+y2−16=0 Wyznacz długosć prostej od środka tego okręgu.
3
maturzysta:
Promień okręgu opisanego na trójkącie prostokątnym ma długość 17 cm, a promień okręgu ma długość 4cm. Oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym trójkącie.
3
Domi:
W drukarni " Betext" za wydrukowanie 1000 książek trzeba zapłacić 5000 zł, ale za wydrukowanie każdej następnej książki płaci się już tylko 4 zł. Ile książek możemy wydrukować za 10000zł?
7
Ewa:
Dwa borsuki ważą tyle, co trzy lisy, a dwa lisy ważą o 5 kg więcej od jednego borsuka. Ile waży borsuk?
2
Ania:
Normalny bilet do kina jest o 3 zł droższy od biletu ulgowego. Pani Kotłowska poszła do kina z dwojgiem dzieci i zapłaciła za bilety 39zł. Ile kosztował bilet ulgowy, a ile normalny?
0
izka:
100 zł można wypłacić pieniędzmi o takich samych nominałach w różny sposób, ile monet 10 groszowych potrzeba aby wypłacic 100 zł zaproponuj kilka innych możliwości takich wypłat,
2
Ola:
Ania i Wojtek dostali od mamy taką samą kwotę pieniędzy na drugie śniadanie. Wojtek kupił dwie bułki i herbatę, a Ania kupiła bułkę i dwie harbaty. Wojtkowi zostało 50 gr,
2
Ewa:
W trójkącie równoramiennym o obwodzie 11 cm ramię jest o 1 cm dłuższe od podstawy trójkąta. Narysuj ten trójkąt w skali 2:1
2
Darth Mazut:
Witam! Niestety problem nad którym rozmyślałem wczoraj przyszedł dziś do mnie i już nie z czystej
3
melania.:
1. dla jakich wartosci parametru m rownanie x
4
+ 2(m−2)x
2
+ m
2
−1 = 0 ma dwa rozne pierwiastki?
0
LOL:
Błagam pomocy
4
bella 123:
Pliska pomóżcie mi rowiązać pare zadań. Wszystkie z zastosowaniem układów równań liniowych.
8
dziewczyna:
Z.1 dany jest równoległobok o kącie ostrym 60
o
i stosunku długości boków 1:3. Dłuższa przekątna równoległoboka ma długość
√
65
. Wyznacz pole i obwód równoległoboka;
0
izka:
100 zł można wypłacić pieniędzmi o takich samych nominałach w różny sposób, ile monet 10 groszowych potrzeba aby wypłacic 100 zł zaproponuj kilka innych możliwości takich wypłat, czy
4
ewa:
rozwiąż równanie ami:
x+2
x−2
=
x+3
x−3
+
2
x
2
−5x+6
2
***maturzystka****:
wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona na przeciwprostokątną dzieli ja na 2 odcinki o długości 3 i 12 cm. Oblicz pole tego trójkąta.
13
krisxXx:
Pochodna:
d
2
φ
3y
2
= ? pochodząca z podchodnej y czyli = x −
d y
2
y
6
7
marko1994:
czy może ktos pomóc w rozwiązaniu jest tu nawet na forum ale nie wiem dlaczego jest tak jakoś dziwnie rozpisane
63
Maciek:
Think prosilbym o jakies przyklady do pocwiczenia z logarytmow
3
D.:
zad.
xdx
oblicz całkę ∫
1+x
4
1
Locke:
Witam.
33
mila:
1
szeflera:
Z W−wy do Ka−wic. wyjechała cięzarówka z pred. 50km/h po 1h somoch. osob z srednią prędkoscią 80km/h .Po jakim czasie somoch. osob. dogoni cięzarówkę
20
Lepus:
Witam. Czy ktoś mógłby mi pomóc z tymi przykładami?
9
jolcia222:
zad1. koło zębate o 120 zębach napędza koło zębate o 48 zębach ile razy obróciło się małe koło gdy
4
D.:
zad. Znajdź przedziały wypukłości, wklęsłości i punkty przegięcia wykresu funkcji: f(x)=xe
x
6
Trini000^^:
TRYGONOMETRIA
! Turysta idzie prostą drogą wznoszącą się pod kątem 5 stopni
1
Klaudia*:
:::rysunek::: Jaki kąt z powierzchnią ziemi tworzą promienie słoneczne jeśli osoba o wzroście h=180cm rzuca