jednokładność.
mambaxD: Proszę o sprawdzenie!

Treść jest następująca:
Dany jest odcinek o końcach A(2,4) i B(4,−2) oraz punkty O(0,0) i S(−2,−1).
Narysuj figurę, która jest obrazem odcinka AB w podanej jednokładności.
Wyznacz współrzędne odpowiednich punktów.
a) J
2o
i robię to tak..
→ →
1. J
2o (A)=A' ⇔ OA' = 2 OA
A' ( x' , y' )
[x'−0; y'−0] = 2[2−0; 4−0]
wychodzi mi
A' (4,8) a ma być
A' (−3,−6)
2. Drugi przypadek robię tak samo tylko, że z literką B zamiast A.(i też jest źle)
co robię nie tak?
pomocy
28 wrz 17:12
mambaxD:
28 wrz 19:39
mambaxD:
28 wrz 20:05
mambaxD:
28 wrz 20:06
Rzeka: Błąd w odpowiedziach..
S(a,b) A'(x',y') A(x,y) k=2 (to ta liczba nad J)
[x'−a, y'−b] = k * [x−a, y−b]
x'−(−2) = 2*[2−(−2)]
y'−(−1) = 2*[4−(−1)]
<uklad równań>
x'=8−2
y'=10−1
x'=6
y'=9
19 paź 19:59
księżniczka: Rzeka źle napisałaś... przecież, masz tam napisane, że środkiem jednokładności jest punt O a
nie S... więc wyjdzie [4, 8]
20 kwi 14:33
Mila:

Dany jest odcinek o końcach A(2,4) i B(4,−2) oraz punkty O(0,0) i S(−2,−1).
a) J
2O
k=2 i punkt =(0,0) jest środkiem jednokładności
⇔J
2O(A(2,4))=A'=(2*2,2*4)=(4,8)
J
2O(B(4,−2))=B'=(2*4,2*(−2))=(8,−4)
b) S=(−2,1)
k=2
Jaka ma być skala nie napisałeś
To zrobimy wektorowo w drugim wątku.
20 kwi 21:59
Mila:

Dany jest odcinek o końcach A(2,4) i B(4,−2)
b)S=(−2,1), k=2
SA
→=[2−(−2),4−1]=[4,3]
SA'
→=2*[4,3]=[8,6]
S=(−2,1)→[8,6]→A'=(−2+8,1+6)=(6,7)
SB
→[4+2,−2−1]=[6,−3]
SB'
→=2*[6,−3]=[12,−6]
S=(−2,1)→[12,−6]→B'=(−2+12,1+(−6)]=(10,−5)
II sposób:
Można też liczyć wg wzoru
S(a,b) i skala k
x'=k(x−a)+a
y'=k(y−b)+b
A(2,4) i B(4,−2),S=(−2,1)
wsp. A' obliczamy tak: x'=2*(2+2)+(−2)=6, y'=2*(4−1)+1=7,
A'=(6,7)
wsp. B' x'=2(4+2)+(−2)=12−2=10, y'=2*(−2−1)+1=−5,
B'=(10,−5)
20 kwi 22:20