Logarytmy
Maciek: Think prosilbym o jakies przyklady do pocwiczenia z logarytmow

Bez rownan bo tego jeszcze nie mialem

Tak dla przecwiczenia kilka przykladow tymbardziej ze
leze w domu ^^
28 wrz 12:02
28 wrz 12:14
think: Dzięki Edek

no ja Maciek nie jestem teraz w domu, tylko w pracy. Także jeśli Ci nie
wystarczy to co podesłał Edek to jak wrócę do domu to jeszcze czegoś dla Ciebie poszukam
28 wrz 12:22
Maciek: Oki dzieki Edek
28 wrz 12:23
Maciek: Wrr zapomnialem ze nie mam M.Word tylko Word Pada i nie pojdzie ^
28 wrz 12:24
Maciek: Dobra juz mam

Nie mialem wgranego Readera sie okazalo...
28 wrz 12:38
think: 
no ja Ci nic nie poradzę jestem noga w tych kwestiach
28 wrz 12:39
mila: chcesz jeszcze ?
28 wrz 12:49
think: mila nie żałuj! daj mu więcej

to jak wrócę z pracy to będę miała wolne
28 wrz 12:52
Maciek: Nie chce xD Okazuje sie ze jestem taki cienki z tego ze az przykro robie i nic nie wychodzi.
28 wrz 12:53
28 wrz 12:55
mila: to zaczniemy od poczatku i dasz rade

przedstaw jako jeden logarytm
2+log
3 5
28 wrz 13:01
mila: Maciek robisz ?
28 wrz 13:06
Maciek:
1. log
1/93*
√3*
3√9
log
1/93*3
1/2*3
2/3
log
1/93
13/6
I co z tym?
| | log1/316 | | 1 | |
|
| * |
| |
| | log1/33 | | log1/38 | |
log
1/3−8=...
Tu to samo...
28 wrz 13:08
think: mila daj mu czas

Maciek to porządna firma na pewno robi
28 wrz 13:09
Maciek: 2log33+log35=2log315
28 wrz 13:09
Maciek: Robie ale cos mi to nie lezy
28 wrz 13:10
sushi_ gg6397228: HEREZJA
28 wrz 13:10
Maciek: Domyslam sie...
28 wrz 13:11
think: 1)
log
3−23
13/6 = x
| | 13 | |
3−2x = 313/6 → −2x = |
| → x = ... |
| | 6 | |
28 wrz 13:14
sushi_ gg6397228:
za takie coś MEDAL FILTZ'A sie nie nalezy tylko STOS
28 wrz 13:14
Maciek:
Musze sposob zalapac a nie wypisywac bez sensu.
28 wrz 13:16
think: sushi Ty trzymaj się od mojego Maćka z daleka

zniechęcisz chłopine do pracy a on jest dobrym
uczniem jak nim pokierować...
28 wrz 13:20
think: także Maciunia zapamiętaj jak masz w podstawie logarytmu a
jakiejś potęgi a logarytmujesz
a
do jakiejś innej potęgi to właściwie jesteś już w domu

log
ab = c wtedy i tylko wtedy, gdy a
c = b
28 wrz 13:22
mila: Maciek w tym przykładzie
log3 5+2 zamieniamy 2 na logarytm log3 ?
28 wrz 13:23
Maciek: log33=1 to 2log33=2? to 2log33+log35=2log(3*5)=2log15?
28 wrz 13:27
sushi_ gg6397228: WIEDZIALEM ZE WOLISZ
MŁODSZYCH ODE MNIE
28 wrz 13:28
mila: moze tak log3 27=3 bo 33=27 czyli 3 mozesz zapisac jako log3 27
log2 8=3 23=8 czyli jezeli masz w zadaniu 3 mozesz ja przedstawic jako log2 8
liczbę możesz przedstawić w postaci logarytmu o takiej podstawie jaka jest w zadaniu potrzebna
28 wrz 13:29
Maciek: 
Po prostu woli pomagac tym co nie umieja

,a nie tym co potrafia.Zapamietam think
28 wrz 13:30
Maciek: Czyli jak to powinno wygladac , zle napisalem?
28 wrz 13:31
sushi_ gg6397228: patrz moj wpis o 13,14 dalej robisz tak samo ŹLE
28 wrz 13:32
think: Oj Maciek, pewnie sushi chodziło o ten drugi przykład, zrobiłeś go wybitnie

zacznijmy od tego, że loga*logb ≠ logab
| log316 | | log316 | | −log316 | |
| = |
| = |
| = |
| log1/38 | | | | log38 | |
| | log316−1 | |
|
| = log816−1
|
| | log38 | |
8 = 2
3
16
−1 = 2
−4
8
x = 16
−1
2
3x = 2
−4
3x = −4 −> x =...
28 wrz 13:32
Maciek: log35+log39=log345
28 wrz 13:32
mila: Zle 2=log3 9
28 wrz 13:33
mila: o teraz dobrze
28 wrz 13:33
think: prawie dobrze zabrakło Ci tylko jednego
2log33 = log332 = ...
28 wrz 13:34
mila: to nastepny treść ta sama
log2+3
28 wrz 13:34
Maciek: log2+log1000=log2000
28 wrz 13:36
think: "sushi
gg6397228: WIEDZIALEM ZE WOLISZ MŁODSZYCH ODE MNIE "

jasne, że wolę młodszych

krócej się gotują...
28 wrz 13:36
mila: 
nastepne
przyjmij że log 2≈0,3 i log 5≈0,7 oblicz
log 125
28 wrz 13:38
mila: do tej tresci nastepne przykłady
log
5√5
log
√2/{500}
28 wrz 13:42
Maciek:
log 125=log 25 + log 5= log 52 + log 5 = log(53)
log(0.73)=log 0.343
28 wrz 13:44
Maciek: Bez log.
28 wrz 13:44
mila: log125=log53=3log 5=3*0,7=2,1
28 wrz 13:50
Maciek: | | log55√5 | | | | log 5 | | 0.7 | |
log5√5= |
| = |
| = |
| = |
| =...? |
| | log510 | | | | 5 | | 5 | |
28 wrz 13:53
Maciek: | | 5 | | log 5 | | log 5 | | 0.7 | | 7 | |
log |
| = |
| = |
| = |
| = |
| |
| | 8 | | log 8 | | 3log2 | | 0.9 | | 9 | |
28 wrz 13:56
Maciek: | | √2 | |
ten ostatni to jest log |
| |
| | 500 | |
28 wrz 13:58
Maciek: Tego ostatniego w ogole nie wiem
28 wrz 14:01
sushi_ gg6397228: 500=5*100
√2=212
28 wrz 14:03
mila: Maiciek proponuję tak log
5√5=log5
15=1/5*0,7
nastepny tak nie można
| | 5 | |
log |
| =log 5−log8 dokoncz |
| | 8 | |
28 wrz 14:07
Maciek: log 5 − log 8 = log 5 − 3 log 2 = 0.7 − 3*0.3 = −0.2
28 wrz 14:10
mila: tak

ostatni wyglada tek jak napisałeś w mianowniku 500
28 wrz 14:12
Maciek: | | √2 | |
log |
| ={log 5 + log 100}= |
| | 500 | |
| |
| = |
| log 5 + log 5 + log 5 + log 2 + log 2 | |
28 wrz 14:16
Maciek: | | | |
Jeden krok u gory sie urwal ale tam bylo |
| |
| | log 5 + log 100 | |
28 wrz 14:17
Maciek: Ehh nie wychodzi , nie lubie tego
28 wrz 14:19
mila: | | a | |
maciek spróbuj to napisac korzystając z log |
| =log a−log b |
| | b | |
28 wrz 14:22
Maciek: | | √2 | | 1 | |
log |
| =log21/2 − log 5 + log 100 = |
| log 2 − log 5 + 2 log 5 + 2 log 2 = |
| | 500 | | 2 | |
| | 1 | |
|
| log 2 − 3 log 5 + 2 log 2 = 0.15 −( 2.1 + 0.6) = − 2.55 |
| | 2 | |
28 wrz 14:28
sushi_ gg6397228: log 100=2, wiec po co rozkladasz na 5 i 2
28 wrz 14:29
Maciek: ehh ^^ fakt
28 wrz 14:29
sushi_ gg6397228: i nie robisz nawiasow === HEREZJA
28 wrz 14:30
Maciek: gdzie nie robie nawiasow?
28 wrz 14:30
sushi_ gg6397228:
...= log 21/2 −(log 5 + log100)
28 wrz 14:31
Maciek: racja , herezja...
28 wrz 14:31
Maciek: Bede jeszcze pozniej to sie pomecze
28 wrz 14:32