plis pomózcie
izka: 100 zł można wypłacić pieniędzmi o takich samych nominałach w różny sposób, ile monet 10
groszowych potrzeba aby wypłacic 100 zł zaproponuj kilka innych możliwości takich wypłat,
czy
liczba monet lub banknotów i wartość nominału są wielkościami odwrotnie proporcjonalnymi
jeżeli kwota do wypłaty jest stała.
28 wrz 22:03
gonia: 0.01gr*10000=100zł
0.10gr*1000=100zł
1zł*100=100zł
10zł*10=100zł
100zł*1=100zł
0.02gr*5000=100zł
0.2gr*500=100zł
2zł*50=100zł
20zł*5=100zł
0,05gr*2000=100zł
0,5*200=100zł
5zł*20=100zł
50zł*2=100zł
Więc z tego wynika że są wielkościami odwrotnie proporcjonalnymi.
28 wrz 22:30