| a√3 | ||
H2 + ( | )2 = a2 | |
| 3 |
| a√6 | ||
podobno ma z tego wyjść | ![]() | |
| 3 |
| 3a2 | ||
H2 = a2 − | ||
| 9 |
| 3a2 − a2 | ||
H2 = | ||
| 3 |
| 2a2 | ||
H2 = | ||
| 3 |
| a√2 | a√2*√3 | a√6 | ||||
H= | = | = | ||||
| √3 | √3*√3 | 3 |
czy możesz też mi pokrótce powiedzieć, dlaczego w drugiej linijce w mianowniku
zrobiło się 3 zamiast 9?
| 3 | 1 | |||
bo | można uprościć i zostaje | |||
| 9 | 3 |
nadal widzę 3 w liczniku, więc nie wiem jak to się mogło
skrócić... masz może link do strony z tą zależnością, że po skróceniu liczba nadal zostaje?
i stąd bierze się ta trójka
a
link to dzisiaj nic nie wyszperam bo jestem wykończona.
| a2 | ||
rozumiem, że z a2 robi się | wciągam na jedną kreskę ułamkową, tylko dlaczego z 9 robi | |
| 1 |
| 3a2 | a2 | 3a2 | a2 | 3a2 − a2 | 2a2 | |||||||
a2 − | = a2 − | = | − | = | = | |||||||
| 9 | 3 | 3 | 3 | 3 | 3 |
| 1 | ||
po kolei to jest tak po pierwszym równa się upraszamy 3 i 9 zostaje nam | a2 | |
| 3 |
| 3a2 | ||
kolejne = zamieniamy a2 na ułamek o mianowniku 3 czyli | ||
| 3 |
życzę spokojnej nocy