Ania: mam takie przyklady:
a) 2
√64−18:3
2−
√144=
b) 2(
√64−18):(2
2−
√196)=
c) 2
√64−18:(3
2−
√196)=
d) 3(
√64−18):(4
2−
√225)=
Proszę o pomoc bo sama nie dam rady..
28 wrz 16:57
Ania: pomóżcie mi proszę.
28 wrz 17:00
Ania: proszę to jest mi potrzebne błagam
28 wrz 17:03
Ania: spróbujcie chociaż proszę bo ja ni w ząb
28 wrz 17:10
Jasper: a czego nie rozumiesz?
Na pewno to dobrze napisałaś? Nie brakuje nigdzie nawiasów w podpunkcie a?
28 wrz 17:16
Jasper: Wydaje mi się, że powinny tam być nawiasy − że dzielisz nawias przez nawias :
Wtedy będzie to wyglądać tak:
| | −2 | | 2 | |
a) (2√64 − 18) : (32 − √144) = (2*8 −18) : 9−12 = (16−18) : (−3) = |
| = |
| |
| | −3 | | 3 | |
28 wrz 17:19
Ania: wszystko jest dobrze napisane w punkcie a nie ma nawiasów.
28 wrz 17:19
Jasper: a jeśli nie, to będzie tak:
18−2 −12= 4
28 wrz 17:19
Jasper: Po prostu zachowaj kolejność wykonaywania działań i nic więcej.
√144 = 12 , bo 12*12 =144
Jeżeli nie znasz wyników pierwiastków − to użyj kalkulatora. − cała reszta to tylko kolejność
wykonywania działań.
28 wrz 17:21
Jasper: Jak czegoś nie rozumiesz to pisz.
28 wrz 17:21
Jasper: Sory.

Ja nie myślę dziś

a) 16−2−12 = 2
28 wrz 17:24