rozwiąż równanie
ewa: rozwiąż równanie
ami: x+2x−2=x+3x−3+2x2−5x+6
28 wrz 14:03
sushi_ gg6397228:
zrob wspolny mianownik, zobacz jak prawa strona rownania ma postac iloczynowa w mianowniku
28 wrz 14:09
sushi_ gg6397228: x2−5x+6 oblicz miejsca zerowe i zapisz w postaci iloczynowej
28 wrz 14:10
mila: sprawdz czy 2 i 3 nie sa pierwiastkami x2−5x+6
28 wrz 14:11
mila: Ewa i jak idzie ?
28 wrz 14:36
ewa: no mam x2 −5x+6 to x=/2 i x=/3 teraz (x+2)(x−2)(x−3)=(x+3)(x+3)(x−2)+2
(x2−4)(x−3)=(x2+x=9)(x−2)+2
x3−3x2+4x+12=x3+4x2−3x−18+2
3x2−4x2−4x+3x=−12−18+2
7x2+x−28=0
no i tu nie mogę
obliczyć delty ,x1 i x2 coś mi się myli a wyżej też nie wiem czy jest o'k
4 paź 22:59
mila: | x+2 | | x+3 | | 2 | |
| = |
| + |
| |
| x−2 | | x−3 | | x2−5x+6 | |
(x−2)(x−3)=x
2−3x−2x+6=x
2−5x+6
| x+2)(x−3) | | (x+3)(x−2) | | 2 | |
| − |
| − |
| =0 |
| x2−5x+6 | | x2−5x+6 | | x2−5x+6 | |
x
2−5x+6≠0
(x−2)(x−3)≠0
x≠2 i x≠3
(x+2)(x−3)−(x+3)(x−2)−2=0
x
2−3x+2x−6−(x
2−2x+3x−6)−2=0
x
2−x−6−x
2−x+6−2=0
−2x=2
x=−1
| | −1+2 | | −1+3 | | 2 | |
spr. |
| = |
| + |
| |
| | −3 | | −1−3 | | (−1)2−5(−1)+6 | |
5 paź 10:59
5 paź 12:44