Logarytmy. Wyznacz wzór funkcji wykładniczej i logarytmicznej.
Łukasz: Wyznacz wzór funkcji wykładniczej wiedząc, że do jej wykresu należy punkt
A(−2,4)
Wyznacz wzór funkcji logarytmicznej wiedząc, że do jej wykresu należy punkt
A(
19,−2)
Oto jedno z przykładowych zadań na sprawdzian z logarytmów. Proszę o pomoc jak się te zadania
robi, gdyż nie byłem obecny na zajęciach. Najlepiej jakby można było to zademonstrować na tym
przykładzie. Z góry dziękuje
Eta:
1/ y= a
x , a >0
dla A(−2,4)
4= a
−2
| | 1 | |
|
| = 4 => a2=14 => a= 12 v a= −12 −−− odrzucamy
|
| | a2 | |
zatem
y= (12)x
2/ y= log
ax , dla x>0 i a>0 i a ≠1
dla A(
19, −2)
−2= log
a19 => a
−2=
19 => a
2=9
to a= 3 v a= −3 −−− odzrzucamy
zatem:
y= log3x