funkcja kanoniczna
Iwona: proszę o pomoc w zapisaniu funkcji w postaci funkcji kanonicznej.
a) y= x
2 + 8x +15
b) y= −x
2 + 4x −6
c) y= 0,5x
2 + 4x −6
policzyłam sama i nie wiem czy wyszło mi dobrze:
a) (x+
82)
2 +31
b) y= (x+
42)
2 −2
c) nie bardzo wiem jak zrobić
28 wrz 19:38
mila: ˛jak liczyłas q w a)
28 wrz 19:40
Iwona: ze wzoru : f(x) = a(x−p)2 + q
28 wrz 19:56
mila: to co napisałaś to jest wzór na funkcję w postaci kanonicznej .Mogłaś napisac,ze nie wiesz jak
| | −Δ | |
sie do tego zabrac .q= |
| policz Δ z y=x2+8x+15 przypominam Δ=b2−4ac |
| | 4a | |
28 wrz 21:04
Iwona: Δ wyszła mi : −161
Xw : −4
Xy: 40,25
y= 1( x +161)2 +40,25
dobrze? o to chodzi?
28 wrz 21:18