Dwa okręgi styczne zewnętrznie są jednocześnie styczne wewnętrznie do trzeciego
miki20: Dwa okręgi styczne zewnętrznie są jednocześnie styczne wewnętrznie do trzeciego okręgu o
promieniu r=7 cm. Środki tych okręgów wyznaczają trójkąt O1 , O2 , O3. Oblicz obwód tego
trójkąta.
28 wrz 17:40
Eta:

o
1: ( r
1, O
1)
o
2: ( r
2, O
2)
o
3 : ( 7, O
3)
I O
1O
2I= r
1+r
2
I O
1O
3I = 7−r
1
IO
2O
3I = 7 −r
2
Ob( ΔO
1O
2O
3) = IO
1O
2I + IO
1O
3 I + IO
2O
3I=.......... dokończ
odp; ob( ΔO
1O
2O
3)= 14 cm
28 wrz 19:51