Uklady równań
Ewa: W trójkącie równoramiennym o obwodzie 11 cm ramię jest o 1 cm dłuższe od podstawy trójkąta.
Narysuj ten trójkąt w skali 2:1
28 wrz 15:47
think: x − dł. ramienia; y − dł. podstawy
2x + y = 11
ramię jest dłużesz o 1cm od podstawy czyli x = y + 1
2(y + 1) + y = 11
2y + 2 + y = 11 → y = ... i x = ...
Skala 2 : 1 mówi, że powiększasz obiekt dwókrotnie
czyli a − długość przeskalowanego ramienia, b− dł. przeskalowanej podstawy
a = 2*x
b = 2*y i tylko narysować...
28 wrz 15:53
Ewa: Dziękuje .
28 wrz 16:05