wielkości odwrotnie proporcjonalne
marko1994: czy może ktos pomóc w rozwiązaniu jest tu nawet na forum ale nie wiem dlaczego jest tak jakoś
dziwnie rozpisane
koło zębate o 120 zębach napędza koło zębate o 48 zębach ile razy obróciło się małe koło gdy
duże w tym czasie obróciło się 40 razy?
120 * 40 = 48*x
10*40= 4*x
x=100
ale skąd sie wzięło to 10*40 i 4 *x co wstawić w ten x
28 wrz 12:20
think: marko1994
120*40 = 48*x{x to liczba obrotów małego koła gdy duże wykona ich 40, chcemy się dowiedzieć ile
wynosi, czyli doporwadzić do postaci x = ... poprzes dodawanie lub odejmowanie stronami albo
mnożenie i dzielenie}
120*40 = 48*x / : 12 − dzielimy stronami przez 12
10*40 = 4x / : 4 znowu dzielimy stronami, aby otrzymać tylko x
x = 10*10 = 100 czyli małe koło wykonało 100 obrotów.
28 wrz 12:27
mila: jest wzór na przekładnie koła−i
| | n1 | | z2 | |
i= |
| = |
| n1 liczba obrotów duzego koła n2 małego |
| | n2 | | z1 | |
z
1 liczba zębów duzego koła z
2 małego
28 wrz 13:48
marko1994: dzięki Wam teraz już pojąłem
28 wrz 14:09
marko1994: a możesz mi powiedziec dlaczego dzielimy przez 12
28 wrz 14:16
mila: skróciła dzieląc przez 12 obie strony zeby liczby były mniejsze
28 wrz 14:27
sushi_ gg6397228:
mozesz podzielic od razu przez 48 w pamieci, przez 12 ładnie sie dziela obie strony
jak masz czas to mozesz dzielic przez 2, potem znowu przez 2, potem znowu przez 2 jeszcze raz
przez 2, jak sie zmeczysz to mozesz podzielic przez 3 i wyjdze x=100
28 wrz 14:27
marko1994: ok dzięki
28 wrz 14:29