oblicz równanie macierzowe
D.: zad. Rozwiąż równanie macierzowe
A*X*AT=2A gdzie A= |3 5|
|1 2|
roz.
AXAT=2A
A−1 * A*X*AT= A−1 *2A
X*AT=A−1*2A
x*AT * (AT)−1 = A−1*2A* (AT)−1
X= A−1*2A* (AT)−1
podstawiam : A= |3 5| AT= |3 1| A−1= |2 −5| (At)−1= |2 −1|
|1 2| |5 2| |−1 3| |−5 3|
X= |4 −2|
|−10 6|
odp. macierz X jest taka jak pogrubiłam powyżej
dobrze?
28 wrz 19:18
Krzysiek: Dobrze.
Zastanawiam się tylko czemu w pogrubionym kroku nie wymnożyłas A−1 i A
wyszłoby: X=2(AT)−1 i już
28 wrz 23:52
D.: wyliczając to po kolei wyszło mi, że wychodzi E(niedouczenie, nieskojarzenie faktu), ale jak
coś to wolę sobie dodać pracy i zrobić dobrze, niż na siłę skracać i popełnić głupi błąd

dzięki za sprawdzenie
pzdr
29 wrz 10:42