:(:( POMOCY
dziewczyna: Z.1 dany jest równoległobok o kącie ostrym 60o i stosunku długości boków 1:3. Dłuższa
przekątna równoległoboka ma długość √65. Wyznacz pole i obwód równoległoboka;
z.2 dany jest trójkąt równoboczny ABC o boku dł 8. Na boku AB obrano punkt D i poprowadzono
przez ten punkt prostą nachyloną do boku AB pod kątm 30o. Prosta ta przecina bok BC w punkcie
E. Stosunel pol trójkątów ABC i DBE jest równy 32. Wyzncz |DE|
28 wrz 14:45
think:

dziewczyno, kogo? czego? odp RÓWNOLEGŁOBOKU
zad1
skorzystaj z tw. cosinusów
(
√65)
2 = x
2 + (3x)
2 − 2*x*3xcos60
o
28 wrz 15:02
think:

α = 60
kąt BDE = 30
o
czyli DEB = 90
o
Trójkąt DEB z własności trójkąca (30,60,90) spełnia coś takiego:
|DB| = 2x
|EB| = x
|DE| = x
√3
| | 1 | | √3 | |
Pole DEB = |
| |EB|*|ED| = |
| x2
|
| | 2 | | 2 | |
| | √3 | |
Pole ABC = |
| a2 = U{p[3}}{4}*64 = 16√3
|
| | 4 | |
teraz skorzystaj ze stosunku pół i policz x
x = ...
Szukasz długości |DB| = 2*x = 2*... = ...
28 wrz 15:16
dziewczyna: ok dzięki

a z 2 ktoś pomoże?
28 wrz 15:17
dziewczyna: o super
28 wrz 15:18
dziewczyna: U{p[3}}{4}*64 = 16√3

co to
28 wrz 15:23
dziewczyna: a wiem
28 wrz 15:25
28 wrz 15:25
Dionizos:

Pabc=(8
2*p3)/4=16
√3
Pabc/Pdbe=32
Pdbe=(16
√3)/32=
√3/2
Pdbf=2Pdbe=
√3
(IbfI
2√3)/4=
√3
bf
2=4 bf=2
de=bf
√3=2
√3
28 wrz 15:45