wklęsłość, wypukłość, punkty przegięcia
D.: zad. Znajdź przedziały wypukłości, wklęsłości i punkty przegięcia wykresu funkcji:
f(x)=xe
x
roz.
−pierwsza pochodna
(xe
x)'= (x)' *e
x + (e
x)' *x =
xex+ex
−druga pochodna (wkl)
(xe
x+e
x)'= (xe
x)' + (e
x)' =
xex+2ex
xe
x+2e
x >0 dla x≥0 →x∊<o,
∞)
xe
x+2e
x <0 dla x<0 →x∊(−
∞, 0)
Czyli:
f. wypukła dla x∊<o,
∞)
f. wlęsła dla x∊(−
∞, 0)
Punkt przegięcia dla x=0
Mam nadzieję, że dobrze
28 wrz 09:33
sushi_ gg6397228:
f ' ' (x)= ex(x+2)
x=−2 punkt przegiecie
f ' ' >0 wypukła ( "parabola usmiechnieta")
28 wrz 09:39
D.: nie pomyślałam, żeby e
x wyciągnąć przed nawias

więc:
e
x(x+2) =0 dla x=−2 ←p.przegięcia
e
x(x+2)>0 dla x>−2 x∊(−2,
∞) ←wypukła
e
x(x+2)<0 dla x<−2 x∊(−
∞,−2) ←wklęsła
teraz ok?
dzięki za pomoc
28 wrz 09:54
sushi_ gg6397228:
do czego ma ten "czerwony język" służyć −−− do wypchniecia e
x przed nawias

ok
28 wrz 10:05
D.: tak właśnie jest

pozdrawiam
28 wrz 11:33
daniel : musze znalesc przedzialy wkleslosci i wypuklosci oraz punkty przegiecia funkcji f(x)= ℯ do
potegi −x do kwadratu i nie wiem jak sie za to zabrac pomozecie mi ?
1 lut 15:55