Ломоно́сов: Wszystkich możliwości, wszystkich liczb czterocyfrowych powstałych wskutek 4−krotnego rzutu
kostką będzie
6
4=1296
a) Zauważ, że jeśli w pierwszym rzucie wypadnie 1, 2, 3, 4 lub 5 warunek nie zostanie
spełniony.
Tak więc od wszystkich możliwości trzeba odjąć te, w których w pierwszych rzutach wypadną wyżej
wymienione oczka:
1296−5*6
3=1296−1080=216
b) Odpadają nam opcje z 1 i 2 jako cyframi tysięcy:
2*216=432
Trzeba przeanalizować jeszcze jeden przypadek, kiedy w pierwszym rzucie wypadnie 3, ale w
drugim rzucie wypadnie 1, 2, 3 lub 4. Wtedy warunek też nie zostanie spełniony.
Liczb nie spełniających warunku będzie: 144+432=576
Zatem liczb spełniających warunek będzie:
1296−576=720
Spróbuj sama zrobić dwa ostatnie podpunkty