Pomocy;....(
Kasia: Pomocy:...(
Po prostu rozwiązać równania i nierówności tak niewiele a tak wiele, jak ktoś by mógł to niech
pomoże ale bez skrótów myślowych, chcę zrozumieć a nie spisać:
a)|x−7|<3
b)|x−3|<7
c)|5+x|>8
d)||x−3|−2|=1
e)||x|−1|=4
f)||x+|+5|=7
Na razie tylko te mnie zagiely ale na pewno będzie tego więcej
28 wrz 18:40
Kejt:
a)
|x−7|<3
x−7<3 v x−7>−3
x<... v x>...
b) |x−3|<7
x−3<7 v x−3>−7
x<... v x>...
reszta podobnie. zrozumiałe? ;>
28 wrz 18:44
Kasia: No w sumie tak, ale te od d przykładu w dół już nie bardzo chyba tak się dadzą

Moge prosić o
kolejną wskazówkę?
28 wrz 18:45
Kejt:
d) ||x−3|−2|=1
|x−3|−2=1 v |x−3|−2=−1
|x−3|=3 |x−3|=1
x−3=3 v x−3=−3 x−3=1 v x−3=−1
chyba coś takiego

może da się krócej.. ale nie wiem jak.
28 wrz 18:52