Układ równań
Ewa: Na początku pewnego bardzo ważnego zebrania było o 5 kobiet więcej niż mężczyzn.
Po piętnastu minutach przyszli jeszcze spóźnieni Pan Józio i trzy panie z księgowości. Wtedy
znudzony pan Tadeusz zauważył, że kobiet jest dwa razy więcej niż mężczyzn. ile osób było
wówczas na sali?
28 wrz 16:12
adswe:
3 paź 22:23
mi: kob−x
mez−y
x−5=y
x+3=2(y+1)
x+3=2(x−5+1)
x+3=2x−8
x−2x=−8−3
−x=−11
x=11
y=6
wówczas było 14+7=21 osób
3 paź 22:30
runny: x − liczba kobiet
y − liczba mężczyzn
x = y + 5
x + 3 = 2(y + 6)
3 paź 22:33