Ciągiii
skóra: Ciąg an jest ciągiem dłuości przekątnych sześcianów o krawędziach długości n{p}2. Wobez tego:
a. an=2n
3√2
b. an=n
√5
c.an=n
√6
d.an=12 n
2
Jak to zrobić?
28 wrz 16:50
skóra: pomoze ktos?
28 wrz 18:15
supermatma.pl: Oznaczmy
d − przekątna podstawy sześcianu
an −przekątna sześcianu.
Z twierdzenia Pitagorasa mamy
{n√2}2+{n√2}2=d2,
Zatem
d=√2n2+2n2=√4n2=2n.
Ponownie z twierdzenia Pitagorasa mamy
d2+{n√2}2={an}2.
Czyli
{2n}2+{n√2}2={an}2
4n2+2n2={an}2
an=√6n2=n√6.
Odpowiedź C jest prawidłowa.
28 wrz 18:31
skóra: ale dlaczego podnosisz dwa razy do potęgi drugiej?
jak masz w trójkącie np. a=2 b=3
do 2
2 + 3
2 = d
2
d
2 = 4+9=15
d =
√15
więc
(2n)
2 + (n
√2)
2 = d
2
4n + 2n = 6n
d
2 = 6n , d=
√6n
a nie tak jak Ty mówisz n
√6
28 wrz 19:08
skóra: ponawiam
28 wrz 19:38
skóra: nikt nie wie?...
29 wrz 16:34