wielkości odwrotnie proporcjonalne
cola: hhhhhhhhhhhhhhhhheeeeeeeeeeeeeeeeeejjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjjj




?
zapas żywności wystarczy dla 4 osób na 20dni
a. na ile dni wystarczy ten zapas żywności dla 2osób
b.−II− −II− −II− dla 16
c. dla ilu osób wystarczy ten zapas żywności na 4 dni
d −II− −II− na 80dni.
28 wrz 18:16
Dionizos: jesli te wszystkie osoby sporzywaja jedzenie jednakowo w takim samymy tepie to
a) 40 dni
b) poniewaz 16 osob to 4 razy wiecej niz 4 osoby wiec 20/4=5 dni
dalej analogicznie
28 wrz 18:32
Dionizos: c) jesli ma starczyc na 4 dni to 20dni/4dni=5 jest to mnoznik osob a wiec 4dni *5=20 osob
28 wrz 18:34
cola: 2osby =xdni
4x= 20x*2
x=40
czy ja dobrze rozumie a
28 wrz 18:40