Układy równań liniowych
bella 123: Pliska pomóżcie mi rowiązać pare zadań. Wszystkie z zastosowaniem układów równań liniowych.
Do jednego zadania ułozyłam układ równań.:
{
zadanie 2
Przed dwoma laty ojciec był 10 razy starszy od syna, a za 13 lat będzie od niego 2,5 razy
starszy. Ile lat ma obecnie syn a ile ojciec?
zadanie3
Jeśli dlugość danego prostokąta powiększymy o 4 cm,a szerokość o 3 cm, to jego pole zwiększy
sie o 43 cm
2. Jeśli natomiast jego długość zwiększymy o 7 cm, a szerokość pozostawimy bez
zmian, to jego pole powiększy sie o 28 cm
2. Oblicz długość i szerokość danego prostokąta.
zadani4
Pozostawiono obsadzić drogę wierzbami. Jeżeli na każdych 7 metrach posadzić po 2 wierzby, to
zostanie 118 wierzb. Jeżeli na każdych 7 metrach posadzić po 3 wierzby, to zabraknie 120
wierzb. Ile wierzb przygotowano do sadzenia i jak długa jest droga?
Z góry bardzoooo dziękuję !
28 wrz 15:01
think: ad 1) jak pomnożysz na krzyż, to otrzymasz:
2*(x + 3) = 1*(y + 1)
2*(x + 5) = 1*(x + 3)
z drugiego równania wyliczysz x−a bo jest tylko jedna zmienna, chyba, że się pomyliłaś i gdzieś
miał być y−ek

a jak już policzysz ile wynosi x wstaw za x do pierwszego równania to poznasz y−ek i już.
28 wrz 15:22
think: ad 2)
x − wiek ojca
y − wiek syna
przed dwoma laty ojciec miał x − 2 lat był 10 razy starszy, to jeśli syn miał wtedy y − 2 lat
to żeby ich wiek był równy należy pomnożyć wiek syna przez 10 i mamy pierwsze równanie
x − 2 = (y − 2)*10
drugie równanie na podobnej zasadzie sama ułóż.
28 wrz 15:24
think: ad 3)
x − długość prostokątu
y− szerokość prostokątu
P = xy
jeśli zwiększamy długość o 4 i szerokość o 3 to pole zmieni się o 43cm2
(x + 4)(y + 3) = P + 43 = xy + 43
drugie równanie zwiększamy tylko długość o 7 a pole zwiększy się o 28cm2
(x + 7)y = P + 28 = xy + 28
28 wrz 15:33
1 paź 00:09