Układy równań
bella 123: Pliska pomóżcie mi rowiązać pare zadań. Wszystkie z zastosowaniem układów równań liniowych.
zadanie 1
Jeśli dlugość danego prostokąta powiększymy o 4 cm,a szerokość o 3 cm, to jego pole zwiększy
sie o 43 cm2. Jeśli natomiast jego długość zwiększymy o 7 cm, a szerokość pozostawimy bez
zmian, to jego pole powiększy sie o 28 cm2. Oblicz długość i szerokość danego prostokąta.
zadani 2
Pozostawiono obsadzić drogę wierzbami. Jeżeli na każdych 7 metrach posadzić po 2 wierzby, to
zostanie 118 wierzb. Jeżeli na każdych 7 metrach posadzić po 3 wierzby, to zabraknie 120
wierzb. Ile wierzb przygotowano do sadzenia i jak długa jest droga?
Z góry bardzoooo dziękuję !
28 wrz 19:36
Kejt:
1.
(x+3)(y+4)=xy+43
(x+7)y=xy+28
28 wrz 19:38
bella 123: dzięki,ale kurczę nie może być xy...
Wtedy nie wychodzi równanie, nie da sie tego inaczej przedstawić?
28 wrz 19:47
Kejt: hmm.. no ale tak na logikę.
x − długość
y − szerokość
no to P =x*y
hmm.. ale faktycznie nie wychodzi coś.
28 wrz 19:50