Geometria analityczna okrąg.
glab matematyczny: Zad1.Prosta k jest styczna do okręgu o równaniu x2+y2−16=0 Wyznacz długosć prostej od środka
tego okręgu.
Zad.2 Wskaż równanie okręgu stycznego do obu osi ukadu współrzędnych.
h) x2+y2=25 b) (x−3)2+(y−4)2=25 c) (x−5)2+y2=25 d) (x+5)2+(y−5)2=25
Zad.3 Napisz równanie okręgu o środku w pkt. P=(−3,−4) i stycznego do prostej o równaniu y=2.
28 wrz 16:12
mila: Jezeli jest styczna to jej odległosć od środka =długosć promienia
trzeba promien obliczyć
podaj wzór okregu
28 wrz 16:14
glab matematyczny: mielismy na lekcji tzn zalozenia. d=r odleglosc prostej od srodka okregu jest rowna
promieniowi. czy cos w tym stylu.
28 wrz 16:18
glab matematyczny: i pod to tylko ze w innym przypadku pani podstawiala. to z innego zadania jak d>r 6s−2>2s−2 ale
nie wiem skad to sie wzielo bo nie bylo w tresci zad
28 wrz 16:20
mila: ezeli okrag ma srodek w srodku układu współrzednych to mamy wzór x2+y2=r2
jezeli środek okregu jest w punkcie o wspólrzednych S=(a.b) to ( x−a)2+(y−b)2= r2
do Twojego zadania uzyj pierwszego wzoru ,
28 wrz 16:23
glab matematyczny: czy ktos moglby rozwiazac ktorekolwiek z tych zad nie chodzi mi o czyste przepisanie ale raczej
zrozumienie tych zad. z gory dzieki
28 wrz 16:25
glab matematyczny: dobrze uzylem tego wzoru ale nie wiem czy podstawic czy co skad mam wziasc r. prosze pomocy.
28 wrz 16:26
mila: Przeczytaj co napisałam x2+y+2=r2
x2+y2−16=0
pomysl chwilę jak r wyliczyć
28 wrz 16:30
mila: Przeczytaj co napisałam x2+y+2=r2
x2+y2−16=0
pomysl chwilę jak r wyliczyć
28 wrz 16:30
mila: ma być x2+y2+r2
x2+y2−16=0
28 wrz 16:32
glab matematyczny: dobrze mam 3 nie wiadome a jeszcze tego nie mialem...o to chodzi prosze pomoz.
28 wrz 16:33
mila: x2+y2=r2
x2+y2=16
r2=16
28 wrz 16:38
mila: x2+y2=r2
x2+y2=16
r2=16
28 wrz 16:38
glab matematyczny: moglabys rozwiazac mi to zad aa potem na pewno bym zrozumial jak to rozwiazac z gory dzieki,
28 wrz 16:38
glab matematyczny: dzieki dzieki dzieki. chociaz nie wiem jak to zrobilas. musze to przeanalizowac. a moglabys
zrobic mi zad 2?
28 wrz 16:40
glab matematyczny: dajesz moze korki?
28 wrz 16:40
glab matematyczny: chociaz 1 pod pkt z 2 zad, a na reszte moze sam wpadne. ; ]
28 wrz 16:40
mila:

musisz znac wzór to tak jak napisałam jezeli okregi bedą miały środek w środku układu
współrzędnych tak jak na rysunku to mają wzór x
2+y
2=r
2
ten mniejszy będzie miał wzór x
2+y
2=1
większy x
2+y
2−4 4=r
2 r=2
rozumiesz?
28 wrz 16:48
glab matematyczny: no a to jest przyklad h) tak?
28 wrz 16:51
glab matematyczny: to jest zad 2? tak bo jestem troche rozkojarzony i dlaczego liczysz r skoro masz podac rownanie
okregu
28 wrz 16:54
glab matematyczny: aha to jest zad 1 probojesz mi je wytlumaczy tak? przepraszam za tempote jeszcze raz
28 wrz 16:55
glab matematyczny: prosze niech ktos zrobi zad 2 ..
28 wrz 17:01
mila: W twoim zadaniu wystarczyło przeniesć 16 na prawa stronę i było widac że r2=16 czyli r=4
w 2 zad musisz zastosowac drugi wzór (x−a)2+(y−b)2=r2
jeżeli okręg jest styczny jednoczesnie do osi OX i OY to odległośc środka od osi OX musi być
taka sama jak od środka do osi OY
powiedz w jakich punktach położone są srodki okregów
28 wrz 17:06
mila: W twoim zadaniu wystarczyło przeniesć 16 na prawa stronę i było widac że r2=16 czyli r=4
w 2 zad musisz zastosowac drugi wzór (x−a)2+(y−b)2=r2
jeżeli okręg jest styczny jednoczesnie do osi OX i OY to odległośc środka od osi OX musi być
taka sama jak od środka do osi OY
powiedz w jakich punktach położone są srodki okregów
28 wrz 17:07
glab matematyczny: no wlasnie o to chodzi ze nie mama podanych zadnych wspolrzednych srodkow okregow, wiem tylko
tyle ze okrag jest styczny do obu osi ukladu wspolrzednego.
28 wrz 17:08
mila: bardzo chętnie ci pomogę ale sie skup.Smiało mów czego nie wiesz to nie jest wstyd.
28 wrz 17:09
glab matematyczny: hmm ok, skoro mam wzor x2 + y2 = 25 to co mam zrobic jaki wzor zastosowac.? pani profesor na
lekcji mowila aby jako srodek okregu zastosowac zalozenia do okreslenia tego srodka.
28 wrz 17:11
glab matematyczny: ten wzor x2+y2=25 to apropo zadania 2.
28 wrz 17:12
mila: wspólrzene srodka to a i b spójrz na wzór z nawiasami
28 wrz 17:12
glab matematyczny: (x−a)2+(y−b)2=r2 czyli mam podlozyc wspolrzedne srodka pod a i b w tym wzorze. ok. tylko w tym
problem ze nie mam podanych ich tylko mam ten wzor x2+y2=25.
28 wrz 17:14
glab matematyczny: chyba wiem r2 to sie rowna 25 czyli r = 5 ? tak ?
28 wrz 17:16
glab matematyczny: aa mam zrobic ukla wspolrzednych?
28 wrz 17:17
mila: ix2+y2=r2 to wzór do rysunku który zrobiłam środek Ś= ( 0,0)
x2+Y2=25
r2=25 r=5
twoj okrag ma środek w punkcie (0,0) i promien 5
czyli to nie on bo on przecina osie
28 wrz 17:20
glab matematyczny: nic z tego nic wiecej nie wymysle..
28 wrz 17:22
mila: (x−a)2+(y−b)2=r2
( x−3)2+(y−4)2=25
ile wynosi a b i r
28 wrz 17:23
glab matematyczny: a=3 b=4 r=5 tak? a skad wzielas 3 i 4 ?
28 wrz 17:24
mila:

zaznaczyłam srodek okregu i długość promienia Okrąg .nie jest styczny do osi ( nie mogę
narysowac )
28 wrz 17:32
mila:

zaznaczyłam srodek okregu i długość promienia Okrąg .nie jest styczny do osi ( nie mogę
narysowac )
28 wrz 17:32
glab matematyczny: dobra dzieki za poswiecony mi czas jtr przepisze w sql.i tak od pon ide na kurs przygotowujacy
do matury.jeszcze sie moze kiedys odezwe jestes wielka!
28 wrz 17:33
mila: to twoje zadanie b)
28 wrz 17:34