,,
Proles: A B C D
Dane jest równanie 2x−y=3. Które z podanych równań należy dopisać do tego równania, aby
otrzymany układ równan nie mial rozwiazania?
A 2x+y=3
B x−2y=1
C 4x−2y=2
D −2x−y=3

Rozwiązaniem układu równań
2x−y=−5
x+4y=2
jest
D x=−2; y=1

W prostokącie o obwodzie 30 jeden z boków jest dwa razy dłuższy od drugiego. Długosc bokow tego
prostokąta można obliczyc z układu równań
A
y=2x
x+y=30
B
x=y+2
2x+2y=30
C
y=x+2
x+y=15
D
x=2y
x+y=15
D

Za kalkulator i notes elektryczny zapłacono razem 720zl. Cene notesu elektrycznego ( oznaczony
przez x ) ktora stanowi 80% ceny kalkulatora ( oznacoznej przez y ) mozna obliczyc rozwiązując
układ równań
A
x+y=720
x=0,8y
B
x+y=720
y=0,8x
nie ma sensu pisać C D
B
28 wrz 19:37
Proles: nie jest trudne a ja nie chce się pomylić
28 wrz 19:47
Proles:
28 wrz 19:55
Kejt: to napisz swoje odpowiedzi do pierwszych dwóch. sprawdzę. ;>
28 wrz 19:59
Proles: juz jest przy 2
1 nie wiem całkowicie
2 D
3 D
4 B
28 wrz 20:05
Kejt: 1. na logikę.
dokładasz do tego równania najpierw A.:
2x−y=3
2x+y=3
4x=6
y=0
rozwiązanie jest.
dalej B:
2x−y=3 /*(−2)
x−2y=1
−4x+2y=−6
x−2y=1
−3x=5
x=...
itd.
28 wrz 20:11
Kejt: tam powinno być w ostatnim: −3x=−5
28 wrz 20:11
Proles: a reszta jest dobra ?
28 wrz 20:13
Kejt: 2,3 ok
4. skoro cena notesu(x) stanowi 0,8 ceny kalkulatora(y) to:
x<y
sam sobie odpowiedz, czy dobrze
28 wrz 20:20
Proles: czyli B
28 wrz 20:26
Kejt:
x<y ⇒ y≠0,8x bo wtedy x>y
rozumiesz, czy niezbyt?
28 wrz 20:28
Proles: ja pierd napisanie wzoru do zadania tekstowego to dla mnie "kara boska "
28 wrz 20:29
Kejt: nie przesadzaj, pewnie po prostu tłumaczyć nie umiem

na przykładzie:
x=6
y=8
x<y
y=0,8x => 8=0,8x =>x=10 => x>y
a teraz?
28 wrz 20:33
Proles: jeśli wracając do zad 1 to nie rozumie aby otrzymany układ równan nie mial rozwiazania
przeciez kazdy bedze mial jakieś rozwiazanie
28 wrz 20:33