własności logarytmów
Lepus: Witam. Czy ktoś mógłby mi pomóc z tymi przykładami?
(tam z lewej strony również jest 81 do potęgi log, tylko coś nie jest skłonne to ustrojstwo)
Ta pierwsza część jest raczej jasna, rozumiem, że =9
2log9 4 itd.
Ale co zrobić z tą drugą?
| | 3 | |
3 |
| −log3 2 x log2 √6 |
| | logp{6} 3 | |
(znów nie widać, ale wszystko to jest potęgą trójki; "x" to oczywiście mnożenie)
Tutaj nie jestem pewien, co zrobić z tą trójką w liczniku. Czy to będzie 3
3log
3 √6 ?
Z tą drugą częścią też nie wiem.
28 wrz 09:48
sushi_ gg6397228: podaj pelna tresc zadani, to jest jakas rownosc, nierownosc

i zapisz logarytmy jakos porzadnie, bo w gory masz log
4 9 w obu a potem
ponizej piszesz log
9 4
28 wrz 09:52
Lepus: Ehm, treść to "oblicz".
| | 1 | |
Wydawało mi się, że ta zamiana |
| na logb a to też własność. |
| | loga b | |
28 wrz 09:53
sushi_ gg6397228: jest wlasnosc, tylko nie wiedzialem czy dobrze liczysz
81log9 4 − 8 log4 9 −−> tak to ma wygladac po obrocenie logarytmu?
28 wrz 10:00
Lepus: Tak.
28 wrz 10:07
sushi_ gg6397228:
to zamien na taka postac
alog a b===b tez jest taak własnosc
28 wrz 10:13
sushi_ gg6397228: czyli wyjdzie 16− 27 = −9
log4 9= log2 3
28 wrz 10:14
Lepus: Przepraszam, ja jestem dość tępy. Jak z log4 9 robi się log2 3?
28 wrz 10:49
sushi_ gg6397228:
log
a b
c= c log
a b
lub po porstu zamien podstaw na 2 zamiast "4"
28 wrz 10:51
Lepus: Mhm, dziękuję bardzo. A z drugim coś poradzisz? :x
28 wrz 10:55
sushi_ gg6397228:
tak ma wygladac cala potega liczby 3
| 3 | |
| − log3 2 * log2 √6 |
| log√6 3 | |
28 wrz 11:00
Maciek: Sushi a rozpisalbys jeszcze ten przyklad wczesniej ? Z gory dziekuje
28 wrz 11:01
sushi_ gg6397228:
81log9 4= 92* log9 4= 9log9 42= 9log9 16 = 16
28 wrz 11:03
sushi_ gg6397228: zamien
| | log2 ... | |
log√6 3= |
| |
| | log2.... | |
potem cos wyciagnij przed nawias
28 wrz 11:06
Lepus: Tak, to jest cała potęga.
28 wrz 11:06
think: Maciek...
| 1 | | log814 | | log814 | |
| = |
| = |
| = 2log814
|
| log49 | | log819 | | | |
81
2log814= (81
log814)
2 = ...
28 wrz 11:08
Maciek: Zastanawia mnie przejscie z 2log814 do 812log814=(81log814)2=log42?
28 wrz 11:16
think: Maciek z własności potęg

a
bc = (a
b)
c
a następnie wzór a
logab = b
28 wrz 11:18
Maciek: A bo tam jest 4 do potegi 2

?
28 wrz 11:23
Maciek: Czyli 16
28 wrz 11:24
think: tak
28 wrz 11:28