Mam takie zadanie w zeszycie i wychodzi mi inny wynik i nie wiem kto ma błąd...
krisxXx: Pochodna:
| d2 φ | | 3y2 | |
| = ? pochodząca z podchodnej y czyli = x − |
|
|
| d y2 | | y6 | |
Dodam że oblicza się podchodą z y ! a nie z x.
28 wrz 12:26
sushi_ gg6397228: napisz porzadnie wzor funkcji wyjsciowej
28 wrz 12:44
think: no masz policzyć drugą pochodną po y
2
ja bym to zmieniła w ogóle na taki zapis z = y
2
i liczymy drugą pochodną po z
| | 3z3 − 3z2*3z | | 6z3 | | 6 | |
φz(x,z) = − |
| = |
| = |
|
|
| | z6 | | z6 | | z3 | |
φ
zz(x,z) = (6z
−3)' = 6*(−3)z
−4 = −18z
−4
można teraz odwrócic podstawienie : φ
y2y2(x,y) = −18y
−8
mam nadzieję, że dobrze zrozumiałam zapis

i Ci coś pomogłam.
28 wrz 12:47
krisxXx:
i wyszło mi tak:
i teraz w
| d2φ | | 2 | | d2φ | |
| = |
| a przy |
| = wychodzi mi wynik sprzeczny z eszytem i |
| dx2 | | y3 | | dy2 | |
chciałbym ktoś to napisał i porównam... Proszę o również sprawdzenie powyższych wyników
28 wrz 12:51
sushi_ gg6397228:
to masz błedny zapis
źle policzyles
28 wrz 12:55
krisxXx: | df | | 2xy3 − x2 *3y2 | |
| = |
| teraz jest dobrze ? |
| dy | | y6 | |
28 wrz 13:03
sushi_ gg6397228:
ale sie uparłes na y
6 w mianowniku
28 wrz 13:05
krisxXx: ale przciez ze wzoru na pochodą wynika że w mianowniku jest (y3)2 wiec 6
28 wrz 13:06
sushi_ gg6397228:
| | 1 | |
JAK MASZ |
| to ile wyjdzie pochodna  |
| | x2 | |
najpierw trzeb umiec dobrze podstawic do wzoru
pokaz jak to lcizysz
28 wrz 13:12
krisxXx: | | 1 | |
wiec tak można to zapisać jako x2* |
| więc teraz ze wzoru pochodna pierwszego razy |
| | y3 | |
druga wartość + wartość 1 * pochodna 2
28 wrz 13:15
sushi_ gg6397228: STAŁA * FUNKCJA OD ZMIENNEJ
28 wrz 13:27
krisxXx: | | −3y2 | | −3x2 | |
więc tak jak mamy x2 * U{1}{y3)=x2 * |
| więc y się skrucą i mamy |
| |
| | y6 | | y4 | |
28 wrz 13:51
sushi_ gg6397228: pochodna po "y' mamy :
28 wrz 14:00
sushi_ gg6397228:
| 1 | | −3 | |
| = y−3 ===> −3y−4= |
| |
| y3 | | y4 | |
| | g | |
i nie trzeba kombinowac z funkcjami typu |
| |
| | h | |
28 wrz 14:02