matematykaszkolna.pl
funkcja kwadratowa wart. bezwzględna pomóżcie dokończyć proszę madzia: y=|x2+x−12| narysuj wykres Δ=49 p=−0.5 q=−12.5 y=(x+0.5)2−12.5 postać kanoniczna p i q są wierzchołkami więc parabola skierowana będzie ku górze? czy coś jeszcze mam robić z wartością bezwzględną?
28 wrz 22:45
Kejt: o tym czy ramiona skierowane są ku górze, czy na dół decyduje z tego co pamiętam współczynnik a z postaci ogólnej: f(x)=ax2−bx+c dla a>0 ramiona ku górze dla a<0 ramiona na dół
28 wrz 22:50
Godzio: wartość bnezwględna − to co na poniżej OX odbijasz na górę
28 wrz 22:51
madzia: o tym wiem więc ku górze a co z tą watrością może tak zostać
28 wrz 22:51
madzia: właśnie chodzi mi o to odbijanie jak sama robię to się często mylę. ok dzięki teraz sobie poradzęemotka
28 wrz 22:53
Mateusz: jezeli mamy funkcje postaci y =|f(x)| to z def wartosci bezwzględnej |f(x)| = { f(x) dla f(x)≥0 { −f(x) dla f(x)<0 oznacza to ze wykres funkcji y = |f(x)| będzie się pokrywał z wykresem funkcji y = f(x),gdy wartosci funkcji f są nieujemne natomiast będzie jego symetrycznym odbiciem względem osi OX gdy wartosci funkcji są ujemne tu nie wiem czy dobrze pamiętam niech na forum ktos potwierdzi ewentualnie jak gdzies walnąłem byka emotka
28 wrz 22:55
madzia: dzięki naprawdę coraz lepiej to rozumiem nawet o tak póznej porzeemotka
28 wrz 23:05