matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz całkę
D.:
zad.
xdx
oblicz całkę ∫
1+x
4
wiem, że trzeba to zrobić przez podstawienie, ale jakoś nie umiem tego ruszyć
z góry dzięki za pomoc
28 wrz 11:37
Edek:
xdx
∫
1+(x
2
)
2
podstaw za x
2
=t
28 wrz 11:42
D.:
czyli:
xdx
xdx
∫
= ∫
= ...
1+x
4
1+(x
2
)
2
x
2
=t x=
√
t
dx=
1
2
√
t
dt ...= ∫
1
1+t
2
*
√
t
*
1
2
√
t
dt
skracam ze sobą
√
t
= ∫
1
1+t
2
*
1
2
dt=
1
2
∫
1
1+
√
t
dt =
1
2
arctgt + c =
1
2
arctgx
2
+c
tak?
28 wrz 13:51
sushi_ gg6397228:
lepeij bylo zostawic x
2
=t 2x dx = dt 2
x dx = dt
dt
x dx =
2
1
dt
∫
2
(1+t)
2
wynik OK
28 wrz 14:07