Zadanie
Bolek: Maszyna A może wykonać pewną prace o 5h krócej od B. Obie maszyny razem wykonują prace w czasie
6 godzin. Po 2h wspólnej pracy maszyna A wyłączona. Ile godzin po włączeniu maszyny A musi
pracować maszyna B aby dokończyć prace?
28 wrz 16:39
Bolek: Moglby mi ktos zrobi
28 wrz 20:33
Bolek: plz zrobcie mi to
28 wrz 20:43
Eta:
x >0
| | 1 | |
|
| −−− wydajność maszyny B
|
| | x+5 | |
| | 1 | |
|
| −−−− wydajność maszyny A
|
| | x | |
po rozwiązaniu tego równania otrzymasz x = 10h dla maszyny A
to dla maszyny B : x+5=
15 h
| | 2 | | 1 | |
wykonały razem |
| = |
| całej pracy
|
| | 6 | | 3 | |
dla maszyny B pozostało wykonać
23 pozostałej}
zatem 15*
23= 10 h
Maszyna B będzie musiała jeszcze popracoawać sama przez 10 h
28 wrz 21:06
wnerw: Ej, sorry...
Może by ktoś pokazał jak krok po kroku rozwiązać to równanie?
28 wrz 21:52
28 wrz 21:55
wnerw: Weź, nie ogarniam tego.
Chętnie bym zrobił, bo nigdy nie sięgam po gotowce, ale to wyjątek.
Nauczyciel od matmy nam to zadał dzisiaj (jestem w pierwszej liceum de facto) i nie umiem
zrobić, a bardzo sie staram
28 wrz 22:06
wnerw: Dobra, pokombinowałem i poszło jakoś tak:
1x+
1x+5=
16
x+5+x=
16x(x+5)
12x+30=x
2+5x
x
2−7x−30=0
(x−10)(x+3)=0
x
1=10 x
2=−3
Jak dobrze to dajcie znać a jak źle to proszę, poprawcie
28 wrz 22:36