wielomiany
melania.: 1. dla jakich wartosci parametru m rownanie x4 + 2(m−2)x2 + m2−1 = 0 ma dwa rozne
pierwiastki?
2. dany jest wielomian w(x) = (x−2)(x2−2mx+1−m2) , gdzie m∊R. dla jakich wartosci parametru
m, wielomian ma trzy rozne rozne pierwiastki?
prosze tylko o pomoc w zapisaniu warunkow
po pierwsze warunkiem na pewno bedzie Δ>0 w obydwu przypadkach i w zadaniu 2. x1=2, ale co
dalej?nie mam pojecia. pomocy.
28 wrz 15:22
think: melania w pierwszym to jest fajna sprawa

t = x
2 → t > 0
Δ > 0 to x
1 i x
2 muszą być różnych znaków czyli x
1*x
2 < 0 bo jak oba będą dodatnie to
będziesz miała aż 4 pierwiastki, gdy oba ujemne to nie będzie żadnego ,tylko gdy jeden jest
dodatni a drugi ujemny to masz 2 pierwiastki
28 wrz 15:38
melania.: aaa, rozumiem. i juz nie trzeba zadnego warunku z x1+x2?
a co z drugim?
28 wrz 15:44
melania.: policzylam zadanie pierwsze.
| | 5 | |
i z warunku Δ>0 wyszlo mi ze m∊(−∞, |
| ) |
| | 4 | |
a z warunku x
1*x
2<0 wyszlo mi ze m∊(−1,1)
| | 5 | |
a w odpowiedziach jest m∊(−1,1)∪{ |
| } |
| | 4 | |
i moje pytanie: dlaczego? przeciez czescia wspolna bedzie m∊(−1,1)
28 wrz 17:47
Shizuka:
PODBIJAM TEMAT 
żeby kolejny raz tego samego już nie zakładać.
z warunku Δ>0 wyszlo mi dokładnie tak jak Melanii
ale już jak wyliczyć ten warunek
drugi x1*x2<0 to nie wiem bo z moich obliczen to
niezabardzo wiem za co się złapać
podstawiłam za x
2=t
Δ=4m
2−16m+16−4m
2+4= − 16m + 20
z tego wyszedł mi właśnie przedział dla 1 warunku a co z drugim
21 mar 12:14
Tragos: t1 * t2 < 0
i tutaj wzory Viete'a
21 mar 12:17
Shizuka: t
1 * t
2<0
to mam wyliczac tak

:
21 mar 12:27
Tragos: nie...
t = x
2
t
2 + 2(m−2)t + m
2 − 1 = 0
a = 1
b = 2(m−2)
c = m
2 − 1
m
2 − 1 < 0
m ∊ ......
21 mar 12:29