trójkąt
***maturzystka****: wysokość trójkąta prostokątnego poprowadzona na przeciwprostokątną dzieli ja na 2 odcinki o
długości 3 i 12 cm. Oblicz pole tego trójkąta.
28 wrz 12:46
sushi_ gg6397228:
jest taka zaleznosc
h=
√x*y
wyprowadzona z 3 rownan pitagoraskich
a
2 +b
2=(x+y)
2
y
2 +h
2=b
2
x
2 +h
2 =a
2
28 wrz 12:51
Tales:
albo z jednego równania wynikającego z podobieństwa trójkątów ADC i DBC.
h
2 = xy
28 wrz 13:15
PsychoL:
Do jakiej wartości Parametru m Proste k i l są równoległę lABl<lOAl i lCDl<lOCl
x= −2m+7
y= 2m+4
11 gru 19:14
mp:
25 wrz 16:33
mp:
25 wrz 16:33