wielkości odwrotnie proporcjonalne
jolcia222: zad1.
koło zębate o 120 zębach napędza koło zębate o 48 zębach ile razy obróciło się małe koło gdy
duże w tym czasie obróciło się 40 razy?
zad2.
pewną pracę może wykonać 6 pracowników w ciągu 8 dni, w ciągu ilu dni wykona tę pracę 12
pracowników pracując z taką samą wydajnością?
zad3.
kierowca przejechał pewną drogę w ciągu 45minut,w jakim czasie przejedzie tę drogę gdy zwiększy
prędkość o 20 %
proszę o pomoc i jeśli ktoś może o wytłumaczenie
serdeczne dzięki
28 wrz 09:38
sushi_ gg6397228:
1. jezeli duze kolo zrobi jeden obrót to ile razy przekreci sie małe koło

2. 6osob −−−8 dni
12 osob −−− x dni
3.
S= v*t
t=45 minut= 0.75 h
S= 0.75 v
S= (1,2 V)*t
0,75 *v= 1,2 v* t ====> t=...
28 wrz 09:46
jolcia222: w 3 wyszło mi 37,5 minuty
28 wrz 09:51
jolcia222: jak mam ułożycdo 1 i 2 możesz mi wytłumaczyc nie było mnie bo jestem chora i teraz sama musze
to nadrobić
28 wrz 09:52
sushi_ gg6397228: jest OK
28 wrz 09:54
sushi_ gg6397228:
2 mozna tak jak masz zapisane zrobic proporcje
| 6 osob | | 12 osób | |
| = |
| |
| 8 dni | | "x" dni | |
ale to jzu widac bez liczenia ile wydzie
1. nie odpowiedzialas na pytanie
28 wrz 09:56
jolcia222: w 1 wydaje mi się że 100 razy ale jak to zapisać
28 wrz 09:59
jolcia222: a w 2 chyba 4 dni
28 wrz 10:00
sushi_ gg6397228:
zad2 jak jest dwa razy wiecej osob to i prace robi sie dwa razy szybciej ,
wiec ilosc dni bedzie DWA razy mniej ===4 dni
zad 1. jezeli duzo kolo raz sie obroci to 120 zebow= 48 +48 +24 ==== 2 i pol obrotu malego
120 * 40 = 48*x
10*40= 4*x
x=100
28 wrz 10:03
jolcia222: dzięki ci serdeczne
28 wrz 10:08