matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum zadań z dnia 24.11.2009
Zadania
Odp.
5
borys:
wyznacz pochodną
1
wicia:
Uprość wyrażenie
4
leniwiec:
Skróć:
4
Down:
Proszę o pomoc w zadaniach
?licze na odpowiedz
1) 0,5x
2
*2
2
x
+
2
≤1/64
1
wiwi:
Punkt 0 jest środkiem sześcianu (pkt. przecięcia przekątnych sześcianu) o krawędzi a. Oblicz promień sfery o środku w pkt. 0: stycznej do wszystkich ścian sześcianu. Z góry dziękuję.
1
Wojtek:
Udowodnij, że jeżeli środkowa trójkąta równa się połowie boku, do którego została poprowadzona, to trójkąt jest prostokątny.
2
Wojtek:
W trójkącie ABC mamy dane /BC/ = a, /AC/ = b. Wyznacz długość boku AB wiedząc, że środkowe poprowadzone do boków BC i AC są do siebie prostopadłe .
1
bizon:
środek okręgu wpisanego w trapez prostokątny znajduje sie w odległości 1cm i 2cm od końców raminia pochyłego danego trapezu znajdź pole trapezu
0
Wojtek:
Uzasadnij, że w trójkącie prostokątnym ABC (/<C/ = 90* )wysokość CD dzieli trójkąt ABC na dwa trójkąty, których kąt są równe odpowiednim kątom trójkąta ABC .
1
Wojtek:
Udowodnij, że jeżeli środkowa trójkąta równa się połowie boku, do którego została poprowadzona, to trójkąt jest prostokątny.
2
wicia:
Może ktoś pomóc?
0
jerka:
1
ka:
wyznacz dziedzine funkcji f
6
a) f(x) =
/ { 3 }{ x−1 }
x−1
0
jrka:
4
beatka:):
dla jakich argumentów wartości funkcji y= 3x kwadrat +x +30 są mniejsze od wartosci funkcji y=2xkwadrat − 9x−3 ?
1
tryg:
Eto, a może Ty zajrzysz do pytania ***tryg***? bo coś czuję, że inni stracili cierpliwość
Tak czy inaczej bardzo dziękuję każdemu kto przeczytał mój wątek i chciał mi pomóc. Szczególne
6
nico:
wyznacz dziedzine funkcji
4
pomocy ania:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokości przeciwległych ścian bocznych, poprowadzone z wierzchołka ostrosłupa, są do siebie prostopadłe. a) Oblicz sinus kąta nachylenia krawędzi
1
lok:
liczba log24 jest równa: A. 2log2+log20
5
peper:
1
Liczby
+log
2
x
3
, 1 + log
2
x , log
2
√
x
dla pewnego x są trzema kolejnymi
2
wyrazami ciągu arytmetycznego, wyznacz x
6
lok:
Liczba 3
3
0
*9
9
0
jest równa
a) 3
2
1
0
1
andrzej:
firma panstwa kowalskich produkuje kurtki meskie i damskie. w ubiegłym roku wielkosc calej produkcji wyniosła 7000 kurtek. okazalo sie jednak, że 1,5% kurtek meskich oaz 2% kurtek
5
Mattaii:
Dla jakich wartości parametru m rownanie x
2
−(m−5)x+ m
2
−6m+5=0 ma dwa pierwiastki różnych znaków.
0
Masio:
:::rysunek::: pomarańczowy−rejs ((30,3%)
5
Wojtek:
W trójkącie ABC mamy dane /BC/ = a, /AC/ = b. Wyznacz długość boku AB wiedząc, że środkowe poprowadzone do boków BC i AC są do siebie prostopadłe .
4
Wojtek:
4
Danek:
Oblicz, nie korzystając tablic przybliżonych wartości trygonometrycznych, cos 75 stopni i tg 105 stopni.
0
Wojtek:
Uzasadnij, że w trójkącie prostokątnym ABC (/<C/ = 90* )wysokość CD dzieli trójkąt ABC na dwa trójkąty, których kąt są równe odpowiednim kątom trójkąta ABC .
2
krzycho:
Witam. Mam do zrobienia dwa zadania, proszę was bo do końca nie ogarniam o co w tym chodzi
1
Wojtek:
w trójkącie ABC poprowadzono wysokość BD i CE. Uzasadnij, że miary kątów ABD i ACE są równa.
4
Masio:
:::rysunek::: ,Pomóżcie mi proszę
5
izka:
ile wynosi wartość wyrażenia (a
2
−16)(a+2) dla a=
√
2
1
bubuniu:
Samochód porusza się z prędkością v1=25m/s. Na drodze s=40m jest hamowany i zmniejsza swoją prędkość do v2=15m/s. Zakładając, że ruch samochodu jest jednostajnie zmienny, znaleźć
4
:):
Błagam o pomoc !
1
m.:
Gdy z rozwiązywanej nierówności wyjdzie mi np −3 ≤ −3 to jest nieskonczenie wiele rozwiązan?
3
peper:
1
16 do potęgi
− 27 do potęgi log
9
4 = ?
log
9
4
Może ktoś podpowiedzieć , z jakich wzorów skorzystać? każda pomoc mile widziana
2
marektg:
Partia towaru składa się ze 100 elementów, wśród których są 2 wadliwe. Poddajemy partię kontroli. Partię przyjmujemy jeżeli wśród 50 kontrolowanych elementów jest najwyżej 1 wadliwy.
0
tryg:
Basiu, zerknij jeszcze do ***tryg***, ja postaram sie pomóc innym
3
peper:
log
√
x−2
+ log
√
x+2
= log2
5
Smerfik:
Godzio mógłbyś mi wytłumaczyć jak zrobiłeś 2 zadanie forum/27612.html tak najlepiej krok po kroku jakich wzorów uzyłeś i skąd sie to wszystko wzieło? Bo myślałam że sama do tego dojde
1
kamila:
rozwiąż nierówność:
1
StarS:
Łączny wiek państwa Nowaków wyraża się liczbą z przedziału 80−100 lat. Jeśli pan Nowak jest o 4 lata starszy od pani Nowak i wiek każdej z osób wyraża się liczbą pierwszą, to ile lat ma pan
11
Sara:
dla jakich wartosci parametru k rownanie (k+1)x
2
−(k−2)x +(1−k) = 0 ma dwa rozne rozwiazania ujemne?
0
em:
Pewną ilość wody o temperaturze 23℃ ogrzewamy doprowadzając jednostajnie ciepło. Stwierdzamy, że woda osiągnęła temperaturę wrzenia po upływie 2min. 40sek. Po dalszych 18min. zamieniła się
1
Sara:
dla jakich wartosci parlametru m rozwiazania rownania −mx
2
+mx +2m − 0,5=0 maja rozna znaki?
0
anja:
korzystajac ze wzorow de moivrea i newtona wyrazic poprzez sinα i cosα nastepujae funkcje:
0
Madzia :):
oblicz granice funkcji lim x→ −∞ x+ sinx / x − cosx
0
oblicz granice funkcji lim x→ −∞ x+ sinx / x − cosx
4
Mattaii:
Dla jakich wartości parametru p równanie x
2
+(2−3p)x+2p
2
−5p−3 dałem założenia:
14
Mattaii:
Dla jakich wartości parametru p równanie x
2
+(2−3p)x+2p
2
−5p−3 dałem założenia:
1
Ant:
Przez punkt M leżący na boku AC trójkąta ABC poprowadzono prostą równoległa do boku AB, która podzieliła ten trójkąt na dwa wielokąty o równych polach. W jakim stosunku punkt M dzieli
12
m.:
Gdy z rozwiązywanej nierówności wyjdzie mi np −3 ≤ −3 to jest nieskonczenie wiele rozwiązan?
0
Kowal:
w jakiej skali należy przekształcić prostokąt o przekątnych długości 20 cm i kącie między nimi 60 stopni, aby otrzymać prostokąt podobny o :
0
Justyna:
Długość wysokości ostroslupa prawidłowego trójkątnego jest równa długości krawędzi podstawy.. Wyznacz miarę kąta między boczną krawędzią, a płaszczyzną podstawy.
0
Justyna:
Wyznacz wysokość prawidłowego ostrosłupa trójkątnego, którego krawędż podstawy ma długość a, a pole powierzchni bocznej jest dwukrotnie większe od pola podstawy.
6
rogal:
Mam małe pytanko ,
1
OlaT_T:
Hej. Wiem,że to forum matematyczne,ale mam problem z zadaniem z fizyki.
6
matthew:
Dwoch rowerzystów wyruszyło jednocześnie z Krakowa do Katowic. Średnia prędkość pierwszego z nich wynosiła 20km/h a drugiego 16km/h Po przejechaniu 8km pierwszy wrocił do Krakowa,
8
borys:
f(x)=arc tg (x+
√
1+x
2
)
3
Oluniaa:
Hej nie rozumię zadania pomożecie mi ? Proszę !
a.) Romb o polu 24cm2 ma bok o długości 6czm. Jaką wysokość ma ten romb.?
8
kasia :
jeszcze raz
1
matthew:
Dwoch rowerzystów wyruszyło jednocześnie z Krakowa do Katowic. Średnia prędkość pierwszego z nich wynosiła 20km/h a drugiego 16km/h Po przejechaniu 8km pierwszy wrocił do Krakowa,
3
angelaa:
Romb o polu 24cm2 ma bok o długości 6 cm.Jaką wysokoś ma ten romb?
3
Pati:
w urnie są 4 kule białe i 2 kule niebieskie. Losujemy BEZ ZWRACANIA 2 razy po jednej kuli. Jakie jest prawdopodobieństwo, że za drugim razem wylosujemy kule niebieską?
1
Pati:
w urnie są 4 kule białe i 2 kule niebieskie. Losujemy BEZ ZWRACANIA 2 razy po jednej kuli. Jakie jest prawdopodobieństwo, że za drugim razem wylosujemy kule niebieską?
1
patrycja:
Dana jest fukcja f(x)= (m
2
+ 4 )x
2
+ mx + 3, wowczas: a) dla m = −2 funkcja osiaga swoja wartosc najwieksza
1
mieszko:
Obwód trapezu równoramiennego opisanego na okręgu jest równy 16, a przekątna trapezu ma długość 5. Oblicz długość promienia okręgu wpisanego w ten trapez i promienia okręgu opisanego na nim.
0
em:
Pewną ilość wody o temperaturze 23℃ ogrzewamy doprowadzając jednostajnie ciepło. Stwierdzamy, że woda osiągnęła temperaturę wrzenia po upływie 2min. 40sek. Po dalszych 18min. zamieniła się
0
matthew:
Jak rozwiązać takie zadanie? Dwoch rowerzystów wyruszyło jednocześnie z Krakowa do Katowic. Średnia prędkość pierwszego z nich wynosiła 20km/h a drugiego 16km/h Po przejechaniu 8km
3
kasia :
hej czy ktoś może tu spojrzeć
5
ig:
Okrąg podzielono na trzy części w stosunku 5:6:7 i przez punkty podziału poprowadzono styczne. Wyznacz miary kątów otrzymanego trójkąta.
6
gimigis:
π
5
7
malutkie pytanie: jeżeli moje t =
− x i w zadaniu wyszło mi t∊ <
π,
π> to
3
6
6
jak wyliczyć samo x
3
Beataa:
Prosta k o równaniu 16x+9y+12=0 i prosta l: y= −
2
3
x+2 przecinaja sie w punkcie D. Prosta k przecina oś x w punkcie A, zaś prosta l oś y w punkcie C. Oblicz pole czworikata ABCD,
4
***tryg***:
Eto, zobacz do zadania ***tryg*** proszę, tam nie trzeba dużo pisać
sama je rozwiązałam, byłabym wdzięczna za sprawdzenie... nie wszystkich stać na korepetytorów
29
***tryg***:
√
3
√
sin
2
x
2
=
2
proszę o sprawdzenie, czy tak powinno wyglądac rozw i czy jest w 100% poprawne, bo obawiam się że zapis nie jest ani wynik
2
Patka:
co jest pierwsze dodawanie odejmowanie mnozenie czy dzielenie
2
Paulina:
Mam Takie zadanko
Yhhh nie wiem jak go zrobic prosze pomocy
1
Paulina:
Mam Takie zadanko
4
Paulina:
Mam Takie zadanko
1
joker_89:
Czy mógłby ktoś to sprawdzić ? byłbym wdzięczny
5
bardzo prosze o pomoc oblicz nastepujaca granice funkcji lim x−>5 √2 −√5 / x−5
1
patrycja:
Dla jakiego m funkcja f(x)=(3m+9)x+5m−1 jest malejaca?
1
patrycja:
Wyznacz wzor funkcji wykładniczej, ktorej wykres przechodzi przez punkt (−2; 1/9).
1
monika:
Funkcja f przyporzadkowuje kazdej liczbie naturalnej n nalezacej do zbioru {3,4,5,6,7,8} najwiekszy wspolny dzielnik liczb n i 10.
1
patrycja:
Wyznacz wzor funkcji, ktorej wykres przechodzi przez punkt (−2; 1/9).
2
Uroboros:
Dziadek i babka mają razem 140 lat. Dziadek ma obecnie 2 razy tyle co babka miała wtedy gdy dziadek miał tyle co babka ma teraz.
8
anja:
rozwiazac w dziedzinie zespolonej rownania:
2
matthew:
matthew: Jak rozwiązać takie zadanie? Dwoch rowerzystów wyruszyło jednocześnie z Krakowa do Katowic. Średnia prędkość pierwszego z nich wynosiła 20km/h a drugiego 16km/h Po przejechaniu
1
Olcia:
jak obliczyć pochodną z tego wyrażenia ?
1
√
x
−1
0
Pusty dwudziestolitrowy kanister na benzynę waży 2,5 kg zaś 1 litr benzyny waży 0,7 kg
0
hej:
moze mi ktos wytlumaczyc, bo jest chyba cos takiego ze mam np cos20π=cos(0+10*2π) i ta parzysta wielokrotnosc 2π sie tak jakby
kasuje w dalszych obliczeniach a co z nieparzysta
0
hej:
moze mi ktos wytlumaczyc, bo jest chyba cos takiego ze mam np cos20π=cos(0+10*2π) i ta parzysta wielokrotnosc 2π sie tak jakby
kasuje w dalszych obliczeniach a co z nieparzysta
3
mm4:
Witam MAm zadanie:
1
Zapytano rybaka ile waży złowiona przez niego ryba. Rybak odpowiedział 0,4 kg i jeszcze 2 razy po 0,4 swojej masy. Ile waży ryba?
1
martusia:
Dana jest funkcja f(X)=ax
2
+bx+c. do wykresu tej funkcji nalezy punkt A=(3,14) a jej miejscami zerowymi sa liczby 2 i (−4). wyznacz wspolczynniki a b c
1
gosia:
Zapisz wzór funkcji f(X)=|5x−10|+3 bez symbolu wartości bezwzględnej. Warunki dla x zapisz w postaci przedziałów.
4
ilona :
Bardzo bardz proszęo pomoc W trapezie
0
ilona :
Bardzo bardz proszęo pomoc W w trapezie długości podstaw są równe 17 i 18 c.
0
matthew:
Jak rozwiązać takie zadanie? Dwoch rowerzystów wyruszyło jednocześnie z Krakowa do Katowic. Średnia prędkość pierwszego z
3
Marlena:
1
Korzystając z definicji granicy ciągu pokazać,że lim n→
∞
=0
√
n
0
Marlena:
1
Korzystając z definicji granicy ciągu pokazać,że lim n→
∞
=0
√
n
5
magda:
Wyznacz dziedzinę funkcji a) y= log (x
2
− 4) +
√
6 − 2x
1
L:
Głos przenosi się w powietrzu na odległość 825 m w czasie 2,5 sekundy
0
Basia:
Witaj Jakubie !
14
Jakub:
Czy forum szybciej działa
Oprogramowanie serwera zostało poprawione. Forum powinno szybciej działać. Gdyby dalej muliło
1
Radek:
Czy mógłby mi ktoś pomóc. Bardzo proszę. Mam to zadanie an jutro a nie mam pojęcia jak się za nie zabrać
W graniastosłupie trójkątnym prawidłowym długość krawędzi podstawy równa jest a.
2
Ksss:
Wytłumaczy mi ktoś jak
najdokładniej
o co chodzi?
1
Kos:
O ile należy ogrzać gaz o temperaturze początkowej 20
0
C aby jego objętość przy stałym ciśnieniu wzrosła trzykrotnie?
3
Chan:
:::rysunek::: proszę o pomoc w zadaniu na parzystość i nieparzystość funkcji
1
agusia:
Kąt środkowy oparty na łuku równym 0,6 okręgu ma miarę?
4
monika:
Do pustej skrzyni,która waży 4kg,można włożyc 45 puszekz przetworami.Każda puszka waży 0,4kg. −napisz wzór opisujący ciężar skrzynki jako funkcje liczby włożonych puszek
0
monika:
państwo kowalscy przeznaczyli na remont mieszkania 9500zl.Koszt materiałów wyniósł 7050zl.,zaśekipie remontowej zapłacili 2650zł.oblicz błąd względny popełniony przy planowaniu
1
Nikt:
Głowię się nad obliczniem nierówności: (
1
2
)
x
<x+6. Wiem, że wynik to x nal. do przedziału (−2; ∞), ale nie wiem jak do niego dojść w sposób rachunkowy.
5
Ewa:
x+2x
2
+3x
3
+4x
4
+......=2 Wyznaczyć x
0
Kos:
Witam mam pewien problem z paroma zadaniami :
0
Radek:
Proszę o pomoc. W graniastosłupie trójkątnym prawidłowym długość krawędzi podstawy równa jest a. Odcinek łączący środki symetrii dwóch ścian bocznych widać ze środka ciężkości podstawy
11
polly:
Ostatnie z serii nie do przejścia dla mnie. Zbiory, czyli zadanie które na pierwszy rzut oka wydało mi się banalne. Należy wyznaczyć AUB, A∩B, A\B oraz B\A. Zbiory to A− liczby mniejsze