Układ równań
Uroboros: Dziadek i babka mają razem 140 lat. Dziadek ma obecnie 2 razy tyle co babka miała wtedy gdy
dziadek miał tyle co babka ma teraz.
24 lis 17:11
Basia:
x − dziadek
y − babka
x+y = 140
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
teraz kiedyś
dziadek x y = x−(x−y)
babka y y−(x−y)=2y−x
x = 2(2y−x)
x = 4y−2x
3x = 4y
y = 34x
34x + x = 140 /*4
3x + 4x = 4*140
7x = 4*140 /:7
x = 4*20=80
y = 34*80=3*20=60
odp: dziadek 80; babka 60
24 lis 17:40
Uroboros: x = 2(2y−x)
mogę prosić o wytłumaczenie dlaczego tak ma być bo nie czaje dalej
24 lis 17:52