zadanie tekstowe, układ równań
andrzej: firma panstwa kowalskich produkuje kurtki meskie i damskie. w ubiegłym roku wielkosc calej
produkcji wyniosła 7000 kurtek. okazalo sie jednak, że 1,5% kurtek meskich oaz 2% kurtek
damskich mialo wady. ile kurtek meskich a ile damskicg wyprodukowala ta firma w ubiegłym oku,
skoro wszystkich kurtek wadliwych bylo 135?
pomocy , jakieś wskazówki ?
24 lis 20:39
Eta:
x −−− ilość kurtek męskich , x € N+
y −−− ilość kurtek damskich , y €N+
x +y = 7 000
0,015*x + 0,02*y = 135 /*200
x +y = 7 000 /*(−3)
3x +4y = 27 000
−3x −3y = − 21 000
3x +4y = 27 000
−−−−−−−−−−−−−−−
= y = 6000 to x = 1 000
teraz już tylko podaj odp.
24 lis 23:30