zespolone
anja: rozwiazac w dziedzinie zespolonej rownania:
z3=8i
z4=16
z6+64=0
24 lis 17:03
AS:
postać trygonometryczna liczby zespolonej
Jeżeli Z = a + b*i to postać trygonometryczna wygląda
| | a | | b | |
Z = r*(cosφ + i*sinφ ) gdzie r = √a2 + b2 ,cosφ = |
| , sinφ = |
| |
| | r | | r | |
Opieram się na wzorach Moivre'a
Z
n = r
n*(cosφ + i*sinφ )
n = r
n*(cos(n*φ ) + i*sin(n*φ ))
| | φ +2*k*π | | φ +2*k*π | |
n√Z = n√r(cos |
| + i*sin |
| ) gdzie k = 0,1,2,...,n−1 |
| | n | | n | |
W naszym przypadku ma zastosowanie wzór drugi.
Z
3 = 8*i = 8*(0 + 1*i) = 8*(cos90
o + i*sin90
o)
| | 90o + k*360o | | 90o + k*360o | |
Z = 2*(cos( |
| ) + i*sin( |
| ) dla k = 0,1,2 |
| | 3 | | 3 | |
k = 0 , Z0 = 2*(cos30
o + i*sin30
o) = 2*(
√3/2 + i*1/2} =
√3 + i
k = 1 , Z1 = 2*(cos150
o + i*sin150
o) = 2*(−
√3/2 + i*1/2) =
−√3 + i
k = 2 , Z2 = 2*(cos270
o + i*sin270
o) = 2*(0 + i*(−1) =
−2*i
24 lis 17:45
AS:
Podobnie proszę zrobić następne przykłady
z4 = 16 = 16*(0 + 1i) = 16*(cos90o + i*sin90o) , k = 0,1,2,3
z6 = −64 = 64*(−1 + 0*i) = 64*(cos180o + i*sin180o) , k = 0,1,2,4,5
24 lis 17:52
anja: ok pierwszy przyklad zrobilem i rozumiem ale dlaczego w drugim jest z
4 = 16 = 16*(0 + 1i)
skad to i w nawiasie przeciez nie ma tam 16i tylko jest samo 16..

24 lis 18:07
anja: jakby to pomnozyc przez −1 to wtedy po przeksztalceniach by wyszlo w drugim przykladzie
−z
4=16i, czy tak mozna
24 lis 18:10
anja: chyba powinno byc osatecznie tak ze:
z
4=16=16(1+0*i)

24 lis 18:12
AS: Oczywiście przeoczyłem i przestawiłem dane.
Prawidłowo:
z4 = 16 = 16*(1 + 0*i) = 16*(cos0o + i*sin0o)
24 lis 18:44
anja: ok dzieki a czy moglbys mi jeszcze przyblizyc zagadnienie nastepujace:
korzystajac ze wzorow de moivrea i newtona wyrazic poprzez sinα i cosα nastepujae funkce:
sin3α, cos3α, sin4α, cos4α, sin6α, cos5α.. bardzo prosze o pomoc
24 lis 19:27
AS:
Na podstawie tw.M.
(cosα + i*sinα)3 = cos(3*α) + i*sin(3*α)
cos3α + 3*cos2α*i*sinα + 3*cosα*i2*sin2α + i3*sin3α = cos(3*α) + i*sin(3*α)
cos3α + 3*sinα*cos2α*i + 3*sin2α*cosα*(−1) + (−i)*sin3α = cos(3*α) + i*sin(3*α)
[cos3α − 3*cosα*(1 − cos2α)] + [3*sinα*(1 − sin2α) − sin3α]*i = cos(3*α) + i*sin(3*α)
[4*cos3α − 3*cosα] + [3*sinα − 4* sin3α]*i = cos(3*α) + i*sin(3*α)
porównując części rzeczywiste i urojone mamy
cos(3*α) = 4*cos3α − 3*cos(α) , sin(3*α) = 3*sin(α) − 4*sin3(α)
W podobny sposób dochodzi się do związków
sin(4*α) = 8*cos3(α)*sin(α) − 4*cos(α)*sin(α)
cos(4*α) = 8*cos4(α) − 8*cos2(α) + 1
24 lis 20:13