wyznacz pochodną
borys: f(x)=arc tg (x+√1+x2)
24 lis 18:49
Basia:
| | 1 | |
f'(x) = |
| *(x+√1+x2)' = |
| | 1+(x+√1+x2)2 | |
| 1 | | 1 | |
| *(1+ |
| *2x) = |
| 1+(x+√1+x2)2 | | 2√1+x2 | |
| 1 | | x | |
| *(1+ |
| ) = |
| 1+(x+√1+x2)2 | | √1+x2 | |
| 1 | | x+√1+x2 | |
| * |
| = |
| 1+(x+√1+x2)2 | | √1+x2 | |
| 1 | | x+√1+x2 | |
| * |
| = |
| 1+x2+2x*√1+x2+1+x2 | | √1+x2 | |
| x+√1+x2 | |
| |
| 2(1+x2+x*√1+x2)*√1+x2 | |
bardziej uprościć już się chyba nie da
24 lis 18:59
borys: w odpowiedziach jest prościej
i nie wiem zupełnie skąd to się wzięło
24 lis 19:11
Basia: Czy to jest Krysicki i Włodarski ?
Tam są błędy w odpowiedziach.
24 lis 19:14
borys: Nie, to Matłoka...
24 lis 19:16
Basia: Sprawdziłam i obliczenia są dobre.
I nie wydaje mi się, żeby to się dało doprowadzić do podanej postaci.
Ale oczywiście mogę się mylić.
Na pewno to jest arctg ?
24 lis 19:23
borys: na pewno...
tak czy inaczej dziękuję za pomoc
24 lis 19:25
Basia: Krysicki, Włodarski, a jakże.
Zadanie 6.136 i odpowiedź jest dobra tylko to inna funkcja.
Teraz muszę kończyć. Jeżeli sobie z nią nie poradzisz będę po 23:00
24 lis 19:27
Bogdan:
Pójdźmy dalej od miejsca, w którym Basia skończyła.
| x + √1 + x2 | |
| = |
| 2(√1 + x2 + x2√1 + x2 + x + x3) | |
| | x + √1 + x2 | |
= |
| = |
| | 2 [ √1 + x2 (1 + x2) + x(1 + x2) ] | |
| | x + √1 + x2 | | 1 | |
= |
| = |
| |
| | 2(1 + x2)( √1 + x2 + x) | | 2(1 + x2) | |
24 lis 19:29