pole równoległoboku i rombu
angelaa: Romb o polu 24cm2 ma bok o długości 6 cm.Jaką wysokoś ma ten romb?
24 lis 18:35
angelaa: b) Boki o równoległoboku o polu 60cm2 mają długość 15 cm i 5 cm. Podaj długość obu wysokości
tego równoległoboku .
24 lis 18:37
angelaa: b) Boki o równoległoboku o polu 60cm2 mają długość 15 cm i 5 cm. Podaj długość obu wysokości
tego równoległoboku .
24 lis 18:39
mike:
a)
Pole rombu = a*h
24cm2=6cm*h
h=4cm
b)
Pole równoległoboku = a*h
a*h1 = P
b*h2 = P
15cm*h1 = 60cm2
5cm*h2 = 60cm2
h1=4cm
h2=12cm
24 lis 18:44