Błagam o pomoc!
:): Błagam o pomoc !
Pusty dwudziestolitrowy kanister na benzynę waży 2,5 kg zaś 1 litr benzyny waży 0,7 kg
a) Zapisz wzór obrazujący zależność wagi kanistra z benzyną od ilości benzyny. Podaj dziedzinę
funkcji
b) Narysuj wykres tej zależności
c) Ile benzyny jest w kanistrze, który waży 10kg ?
24 lis 20:00
BiebrzaFun : a)
x−ilość litrów
f(x)−waga kanistra z benzyną
f(x)=0,7x+2,5
D:x≥0
b)zaznacz pkty np.:(0;2,5),(1;3,2) narysuj półprostą z początkiem w pkcie (0;2,5)
c)10=0,7x+2,5
0,7x=10−2,5
0,7x=7,5
x≈10,7
24 lis 20:21
:): Dzięki za rozwiązanie

ale nie wiem za bardzo jak narysować tą funkję
24 lis 21:43
Bogdan:
| | 7 | | 5 | |
Narysuj wykres funkcji liniowej: y = |
| x + |
| |
| | 10 | | 2 | |
24 lis 21:53
:): Ok

dzięki wielkie ^^
24 lis 22:06