| x3+2x2+4x | |
założ.: x3+2x2≠0 −−−>x2(x+2)≠0 −−−> x=0 u x=(−2) | |
| x3+2x2 |
| x3+2x2+4x | x2(x+2)+4x | ||
= | eee... i co dalej? ![]() | ||
| x3+2x2 | x2(x+2) |
| x(x2+2x+4) | x2+2x+4 | x2+2x | |||
= | = | + | |||
| x(x2+2x) | x2+2x | x2+2x |
| 4 | ||
= | ||
| x2+2x |
| 4 | ||
= 1 + | ||
| x2+2x |
| x(x2+2x+4) | (x2+2x+4) | |||
,bo to będzie | te iksy się skrócą i zostanie | |||
| x(x2+2x) | (x2+2x) |
| (x2+2x+4) | ||
a nie można zostawić po prostu | czy to jeszcze niepełne rozwiązanie? | |
| (x2+2x) |