wyznacz pochodną
borys: wyznacz pochodną
f(x)=ln tg x2 − (cos x) * ln tg x
24 lis 23:21
Basia: Pomagam
24 lis 23:32
borys: bardzo proszę bo gubię się gdzieś w połowie
24 lis 23:37
Basia:
| | 1 | |
f'(x) = |
| *(tgx2)' − |
| | tgx2 | |
| | 1 | |
[ −sinx*ln tgx + cosx* |
| *(tgx)' ] = |
| | tgx | |
| 1 | | 1 | | 1 | | cosx | | 1 | |
| * |
| * |
| + sinx*ln tgx − |
| * |
| = |
| tgx2 | | cos2x2 | | 2 | | tgx | | cos2x | |
| 1 | | cosx | |
| + sinx*ln(tgx)− |
| = |
| tg(x/2)*cos2(x/2)*2 | | tgx*cos2x | |
| 1 | | 1 | |
| + sinx*ln(tgx)− |
| = |
| | sin(x/2) | | 2 |
| *cos2(x/2) | | | cos(x/2) | |
| | | |
| 1 | | 1 | |
| + sinx*ln(tgx) − |
| |
| 2sin(x/2)cos(x/2) | | sinx | |
| 1 | | 1 | |
| + (sinx)*ln(tgx) − |
| = |
| sinx | | sinx | |
(sinx)*ln(tgx)
24 lis 23:44
Basia: Sprawdzaj czy się gdzieś nie pomyliłam
24 lis 23:45
borys: serdecznie dziękuję za pomoc
24 lis 23:53