mnozenie wyrazen wymiernych
wicia: Może ktoś pomóc?
Wykonaj mnożenie i podaj w najprostszej postaci
| x2 − 4 | | x2 − 9x2 | |
| * |
|
|
| x3 + 3x2 | | x2 + 2x | |
nie wiem kompletnie jak to rozłożyć?
| x − 1/2 | | (x+1)2 | |
| * |
|
|
| x2 − 1 | | 2x − 1 | |
| 4x2 − 16 | | x2 | |
| * |
|
|
| 6 − 3x | | 4x + 8 | |
| x − 1 | | x3 + x2 | |
| * |
|
|
| x + 1 | | x4 − 1 | |
| x2 − 4 | | x4 − 9x2 | |
| * |
|
|
| x3 + 3x2 | | x2 + 2x | |
| x − 1/2 | | (x + 1){2} | |
| * |
|
|
| x2 − 1 | | 2x − 1 | |
| x2 + 6x + 9 | | x3 − 2x2 | |
| * |
| |
| 2x2 − 8 | | x2 + 3x | |
24 lis 21:51
Godzio: napisze ci tylko jakich wzorów użyć i przykłady do tego
24 lis 22:50
Godzio:
po pierwsze większośc wymaga wzoru skróconego mnożenia:
a
2−b
2=(a+b)(a−b)
np. 3 przykład 4x
2−16=(2x−4)(2x+4)
po drugie trzeba wyłączać przed nawias
np 3 przykład 4x+8 = 2(2x+4) (skróci nam się z licznikiem 2 ułamka)
po 3 musimy "składać" do wzoru skróconego mnożenia
x
2+6x+9 = (x+3)
2
i to tyle zrobie ci dla przykładu pierwsze i ostantnie zadanie
1)
| x2−4 | | x2−9x2 | | (x−2)(x+2) | | (x−3x)(x+3x) | |
| * |
| = |
| * |
| =
|
| x3+3x2 | | x2+2x | | x2(x+3x) | | x(x+2) | |
| x−2 | | x−3 | |
| * |
| = dalej se wymnożysz
|
| x2 | | x | |
7)
licznik: (x+3)
2
mianownik 2(x
2−4) = 2(x+2)(x−2)
2 ułamek:
licznik x
2(x−2)
mianownik: x(x+3)
poskracasz sobie bo już musze lecieć jak będziesz miał jakies pytania to bd później
24 lis 22:59
ktos: masz blad napisales dla pierwszego przykladu
ze mianownik x3+3x2= x2(x+3x) fajnie by sie skrocilo ale to tak nie wyjdzie bo to musialoby
byc 3x3 nie 3x2
25 paź 20:06
ktos: zakladamy jedynie ze x3+3x2 to jest x(x2+3x) liczymy delte i zerowe wyjda x=0 x=−3
a wiec to jest to samo co x(x+3) lub x2+3x i dalej liczymy juz sobie
25 paź 20:12