kąty trójkąta
ig: Okrąg podzielono na trzy części w stosunku 5:6:7 i przez punkty podziału poprowadzono styczne.
Wyznacz miary kątów otrzymanego trójkąta.
24 lis 18:12
Eta:
Pomagam

.... rysuję ... cierpliwości...
24 lis 18:30
mieszko: okk czekam
24 lis 18:31
Eta:

Przepraszam ,ale miałam ważny telefon

Zatem:
Podział okręgu na łuki : jest w stosunku :
łuk AB :
718
łuk BC ;
518
łuk CA:
618
więc: kąty: środkowe odpowiadające tym łukom mają miary:
kąt BOA =
718*360
o = 140
o
kąt COB=
518*360
o = 100
o
kąt COA=
618*360
o = 120
o
czworokąty BOAE i COAF i COBD mają po dwa kąty przeciwległe o miarach po 90
o
więc kąt E = 180
o − kąat BOA = 180
o− 140
o =
40o
kąt F = 180
o − kąt COA= 180
o −120
o =
60o
kąt D = 180
o − kąt COB = 180
o − 100
o =
80o
24 lis 18:55
Eta:
Rysunek , troszkę nieczytelny:
Zaznacz wszystkie kąty proste między promieniami a stycznymi w tych czworokątach
24 lis 18:58
mieszko: dziękuje
24 lis 19:12
michał : nie za dobrze rozumiem dlaczego tam jest każda wartość [stosunku] dzielona przez 18, skąd to 18
się wzięło?
29 wrz 19:15
Mila:
x− wspólna miara
5x+6x+7x=18x
29 wrz 22:31
Gustlik:

Najprościej tak:
5α+6α+7α=360
o
18α=360
o /:18
α=20
o
stąd katy środkowe:
5α=100
o, 6α=120
o, 7α=140
o
Nietrudno zauważyć, że promienie podzieliły ten trójkąt na 3 deltoidy, każdy z tych deltoidów
ma po 2 kąty = 90
o, zatem w każdym z nich suma kąta środkowego i kąta przeciwległego do niego
=180
o,
Zatem
β+120
o=180
0⇔β=60
o
γ+140
o=180
0⇔γ=40
o
δ+100
o=180
o⇔δ=80
o
29 wrz 22:49