Uzasadnij
Wojtek: W trójkącie ABC mamy dane /BC/ = a, /AC/ = b. Wyznacz długość boku AB wiedząc, że środkowe
poprowadzone do boków BC i AC są do siebie prostopadłe .
24 lis 20:28
Bogdan:

Wskazówki:
Korzystając z tw. Pitagorasa:
c
2 = 4x
2 + 4y
2
Czy te wskazówki wystarczą ?
24 lis 20:48
Wojtek: nie wiem skąd wzieły się te obliczenia
24 lis 22:06
Bogdan:

Punkt przecięcia środkowych w trójkącie to środek ciężkości trójkąta. Punkt ten dzieli
każdą środkową w stosunku 2 : 1 patrząc od strony wierzchołka, z którego wychodzi środkowa.
24 lis 22:28
Wojtek: To wiem ale nie wiem jak mam za pomocą tych danych obliczyć długość odcinka
24 lis 22:33
Bogdan:
Dodaj do siebie stronami pierwsze i drugie równanie, z otrzymanego wyniku wydziel x2 + y2,
wydzielone x2 + y2 wstaw do trzeciego równania, czyli do równania c2 = ...
24 lis 22:43