matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Logarytmy oblicz
peper:
1
16 do potęgi
− 27 do potęgi log
9
4 = ?
log
9
4
Może ktoś podpowiedzieć , z jakich wzorów skorzystać? każda pomoc mile widziana
24 lis 19:56
Eta:
pomagam
24 lis 20:06
Eta:
1
log
a
b =
log
b
a
log
9
4 = log
3
2
4 =
1
2
log
3
4 = log
3
4
1/2
= log
3
2 a
log
a
b
= b (4
2
)
log
4
9
− (3
3
)
log
3
2
= 4
2log
4
9
− 3
3log
3
2
= 4
log
4
81
− 3
log
3
8
= = 81 − 8 = 73
24 lis 20:14
peper:
Dzięki
24 lis 20:36