matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
pochodna funkcji
joker_89:
Czy mógłby ktoś to sprawdzić ? byłbym wdzięczny
f(x)=[sin(
√
1+x
2
]' nie będę rozpisywał obliczeń, ale w każdym bądź razie wyszło mi, że pochodna równa jest cos.
24 lis 17:41
Basia:
f'(x) = cos(
√
1+x
2
)*(
√
1+x
2
)' =
1
cos(
√
1+x
2
)*
*(1+x
2
)' =
2
√
1+x
2
1
cos(
√
1+x
2
)*
*2x =
2
√
1+x
2
x*cos(
√
1+x
2
)
√
1+x
2
24 lis 19:12