Pomocy xD
Paulina: Mam Takie zadanko

Yhhh nie wiem jak go zrobic prosze pomocy

Zad.
Oblicz pole figury ograniczonej wykresami prostych o równaniach x=4, 2x−y−4=o oraz osia x.
Narysuj obraz tej figury w symetrii wzgledem tej funkcji.
Matematyk: 2x−4=y
Całka oznaczona o granicach w miejscu zerowym i 4

(Dalej jest ludzkie rozwiązanie, nie mogłem
się powstrzymać)
Czyli od 2 do 4
∫2x−4=[x
2−4x]=0−(4−8)=4− i to jest pole

A po ludzku−już nie będę pisał wzorów na długość odcinka−podstawa będzie 2, wysokość będzie
4(dla x=4 ta druga funkcja(2x....) daje y=4−wysokość).
A wzór na pole trójkąta to chyba znasz.
Narysuj to sobie, to stanie się jasne to co napisałem.
A dokładniej dopiszę:
Pierwszy wierzchołek leży na prostej o równaniu
y=0 i 2x−4=y
Podstawiasz i liczysz− będzie to (2,0)
Drugi wierzchołek leży na y=0 i x=4
Nomen omen−współrzędne tego punktu jak na tacy

Trzeba wiedzieć, że x=4 nie jest funkcją(tak twierdzi moja książka) i tworzy z osią OX kąt 90
stopni−długo by tłumaczyć, wynika to z tangensów(bo tangens kąta między funkcją i OX to
współczynnik a, a tg90 stopni nie istnieje...)
Czyli będzie to trójkąt prostokątny. Mamy i przyprostokątną, teraz druga.
Zaraz, leży na prostych o równaniach 2x−4=y i x=4
Czyli wstawiamy do wzoru i ma ona współrzędne x=4,y=4
Ta druga przyprostokątna to będzie wysokość zarazem. No i wystarczy policzyć.