matematykaszkolna.pl
Pomocy xD Paulina: Mam Takie zadanko Yhhh nie wiem jak go zrobic prosze pomocy Zad. Oblicz pole figury ograniczonej wykresami prostych o równaniach x=4, 2x−y−4=o oraz osia x. Narysuj obraz tej figury w symetrii wzgledem tej funkcji.
24 lis 17:43
hj: patrz, w drugim Twoim poście
24 lis 17:57
Masio: rysunek∊δΔδ≤≥∊⊂,,v
24 lis 21:38
Masio: sorry to moja kuzynka mała narysowała
24 lis 21:39
Matematyk: 2x−4=y Całka oznaczona o granicach w miejscu zerowym i 4emotka(Dalej jest ludzkie rozwiązanie, nie mogłem się powstrzymać) Czyli od 2 do 4 ∫2x−4=[x2−4x]=0−(4−8)=4− i to jest poleemotka A po ludzku−już nie będę pisał wzorów na długość odcinka−podstawa będzie 2, wysokość będzie 4(dla x=4 ta druga funkcja(2x....) daje y=4−wysokość). A wzór na pole trójkąta to chyba znasz. Narysuj to sobie, to stanie się jasne to co napisałem. A dokładniej dopiszę: Pierwszy wierzchołek leży na prostej o równaniu y=0 i 2x−4=y Podstawiasz i liczysz− będzie to (2,0) Drugi wierzchołek leży na y=0 i x=4 Nomen omen−współrzędne tego punktu jak na tacyemotka Trzeba wiedzieć, że x=4 nie jest funkcją(tak twierdzi moja książka) i tworzy z osią OX kąt 90 stopni−długo by tłumaczyć, wynika to z tangensów(bo tangens kąta między funkcją i OX to współczynnik a, a tg90 stopni nie istnieje...) Czyli będzie to trójkąt prostokątny. Mamy i przyprostokątną, teraz druga. Zaraz, leży na prostych o równaniach 2x−4=y i x=4 Czyli wstawiamy do wzoru i ma ona współrzędne x=4,y=4 Ta druga przyprostokątna to będzie wysokość zarazem. No i wystarczy policzyć.
25 lis 16:09