zbiory
polly: Ostatnie z serii nie do przejścia dla mnie. Zbiory, czyli zadanie które na pierwszy rzut oka
wydało mi się banalne. Należy wyznaczyć AUB, A∩B, A\B oraz B\A. Zbiory to A− liczby mniejsze
od 5, a B − liczby podzielne przez dziewięć. I właśnie w zbiorze B mam problem. Nie wiem jak
to zapisać, żeby móc dać prawidłową odpowiedź. Proszę o pomoc.

I cierpliwość.
24 lis 00:53
Eta:
A = (−∞, 5)
B= { ...... − 27, −18 , −9, 0, 9, 18, 27, 81, ........... }
AU B= ( −∞, 5) U { 9, 18, 27, 81, ........}
A∩B = { ...... −81, −27, −18, −9,0 }
A \B = (−∞, 5) \ { .... −81, −27, −18, −9}
B \ A = { 9, 18, 27, 81, ...... }
24 lis 01:05
Godzio: 9n −> to liczby podzielne przez 9
A∪B : (−∞.5) ∪ {9n}
A∩B : 9n
A−B : (−∞.5)−{9n}
B−A : 9n n∊N+
Eta dobrze ?
24 lis 01:05
polly: Właśnie sama kombinowałam tak jak Eta [ wypisywałam ], ale zastanawiałam się, jak to ująć jako
całość. Tak czy owak, jestem uratowana. Dziękuję!
24 lis 01:07
Eta:
Godzio 
czemu odrzuciłeś ujemne?
24 lis 01:08
Godzio: i jeszcze dopisać że:
9n n∊C
24 lis 01:08
Godzio: ale tylko w ostatnim
24 lis 01:08
polly: Czyli n∊C wzamian za n∊N+, zgadza się?
24 lis 01:10
Godzio: 9n −> to liczby podzielne przez 9 n∊C
A∪B : (−∞.5) ∪ {9n}
A∩B : 9n
A−B : (−∞.5)−{9n}
B−A : 9n (tylko tu n∊N+) o to chodziło
24 lis 01:11
polly: Okej, wspaniale. Dziękuję i dobranoc.
24 lis 01:17
Eta:
Miłych snów
24 lis 01:18
Godzio: Dobranoc
24 lis 01:19