ostrosłup
pomocy ania: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym wysokości przeciwległych ścian bocznych, poprowadzone z
wierzchołka ostrosłupa, są do siebie prostopadłe. a) Oblicz sinus kąta nachylenia krawędzi
bocznej ostrosłupa do płaszczyzny podstawy. b) Jakim procentem objętości sześcianu, którego
krawędź ma długość równą długości krawędzi podstawy danego ostrosłupa, jest objętość tego
ostrosłupa?
24 lis 21:06
Basia:

szukanym kątem jest α
niebieski trójkąt jest prostokątny równoramienny
a
2 = h
2+h
2 = 2h
2
a=h
√2
| | 2h2 | | h2 | | 3h2 | |
L2 = (a2)2+h2 = |
| +h2 = |
| + h2 = |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
H
2 + (
a2)
2 = h
2
| | 2h2 | | h2 | | h2 | |
H2 = h2 − |
| = h2− |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
| | h√2 | | 2 | | √2 | |
sinα = |
| * |
| = |
| = √26 = √13 = |
| | 2 | | h√6 | | √6 | |
V
sześcianu = a
3
| | 1 | | h√2 | |
Vostrosłupa = |
| a2* |
| = |
| | 3 | | 2 | |
| 1 | |
| a3 to 0,1(6) a3 ≈ 16% a3 |
| 6 | |
posprawdzaj te rachunki
25 lis 00:05
Basia: raczej 17%
25 lis 00:05
Jutro kolokwium!: Basiu pomóż Ty będziesz wiedziała...
25 lis 00:08
Basia: Już tam napisałam co trzeba. Oj dbacie kochani studenci o to żebyśmy analizy nie zapomnieli.
Ale ja to lubię.
25 lis 00:23
ems: Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 12 i tworzy z wysokością walca kąt 30. Obwód
podstawy tego walca jest równy:
4 mar 11:07